Febra hemoragică Ebola a atins o rată de deces de 70% în trei dintre cele cinci ţări din Africa Vest, a anunţat doctorul Bruce Aylward, adjunctul directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Este vorba de Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Epidemia continuă să se extindă în zona Africii de Vest şi este posibil ca, din luna decembrie, să se înregistreze între 5.000 şi 10.000 de noi cazuri săptămânal, potrivit dr. Bruce Aylward.
Febra hemoragică Ebola este o boală cu o rată de deces foarte mare, în special în focarul epidemic. De altfel, OMS a avertizat că rata de deces poate ajunge la 90%.
Mai grav este că numărul cazurilor reale ar fi cu 1,5 ori mai mare decât cel comunicat oficial în Gunieea, de două ori mai mare în Sierra Leone şi de 2,5 ori mai mare în Liberia. ONU a anunţat că şi-a propus ca obiectiv esenţial, pentru frânarea răspândirii epidemiei, ca, până la 1 decembrie, să asigure 70% dintre înmormântări în condiţii de siguranţă, ştiut fiind că inclusiv contactul direct cu decedatul poate să provoace contaminarea cu virusul Ebola. Iar în aceste zone din cauza unor obiceiuri specifice legate de înmormântare există riscul real de contaminare mai ales pentru rudele decedatului. În acelaşi sens, ONU va participa cu forţe proprii la izolarea a 70% dintre persoanele suspecte că ar fi contaminate cu virusul Ebola. “Este un obiectiv ambiţios. Răspândirea geografică a epidemiei este o piatră de încercare”, a subliniat dr. Bruce Aylward. Potrivit acestuia, este cu adevărat prematur să afirmăm că epidemia este ţinută sub control bazându-ne doar pe faptul că, în unele zone din cele trei ţări extrem de afectate, se înregistrează o oarecare scădere a ritmului de extindere a epidemiei. “Sunt urcuşuri şi coborâşuri”, ne previne dr. Aylward. Pe de altă parte, şeful misiunii ONU a tras un puternic semnal de alarmă declarând că Ebola este pe punctul de a câştiga cursa şi că, dacă nu stopăm virusul acum, ne vom confrunta cu o situaţie total nouă, pentru care nu avem nici un plan.
În SUA
Psihoza Ebola se extinde la Texas. Aici s-au înregistrat decesul unui american infectat în Liberia şi de la o infirmieră a contractat teribilul virus. Iată că s-a confirmat al doilea caz de contaminare, pacienta fiind tot o infirmieră. Şi toate aceste evenimente au loc în acelaşi spital, respectiv Health Presbyterian Hospital din Dallas. Nu degeaba se spune că pe culoarele spitalului suflă un vânt de panică legat de o eventuală răspândire a virusului care a provocat aproximativ 4.447 de decese, în principal în Africa de Vest.
La noi
Autorităţile tulcene au început demersurile pentru identificarea rudelor celor nouă tulceni care se află în Sierra Leone. Rudele vor fi informate cu privire la riscurile la care se expun în cazul în care persoanele aflate în statul african afectat de Ebola reuşesc să ajungă la domiciliile lor fără să fie monitorizate de autorităţile sanitare.
“Persoanele suspectate vor fi transportate la Institutul “Matei Balş”. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă avem pregătite o ambarcaţiune şi o autospecială destinate expres cazurilor cu mare risc de contaminare. La secţia Contagioase din Spitalul Judeţean există o cameră rezervată pentru izolarea eventualilor pacienţi, dar nu cred că va fi cazul, pentru că aceştia vor fi transportaţi la Bucureşti”, a declarat şefa Direcţiei de Sănătate Publică, Laurenţia Militaru.
Citește pe Antena3.ro