x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ești foarte obosit? Află dacă suferi de hipersomnie

Ești foarte obosit? Află dacă suferi de hipersomnie

16 Aug 2017   •   20:10
Ești foarte obosit? Află dacă suferi de hipersomnie
Sursa foto: Alexandre Nunes/Getty Images/Hemera

Mulți oameni se confruntă cu probleme de oboseală excesivă, după perioade în care dorm foarte puțin sau au somnul întrerupt în timpul nopții. Totuși, atunci când chiar și după un somn de șapte- opt ore pe noapte apar episoade frecvente de somnolență în timpul zilei, este vorba despre o afecțiune cunoscută ca hipersomnie. Aceasta poate cauza probleme, pentru că afectează capacitatea oamenilor de a munci, de a merge la școală și chiar de a conduce vehicule și utilaje.

 

Pe lângă starea de somnolență prelungită, printre simptomele hipersomniei se numără adormirea frecventă în timpul zilei, dificultatea la trezire, starea de confuzie în timpul zilei. Persoanele care suferă de această afecțiune dorm uneori și 9 ore și nu se trezesc odihnite și chiar dacă trag un pui de somn în timpul zilei nu reușesc să înlăture oboseala.

Hipersomnia poate fi acută, atunci când durează o lună sau mai puțin, subacută, atunci când problemele persistă până la trei luni și cronică, atunci când ele se întind pe mai mult de trei luni.

 

Care sunt cauzele

 

Cauzele hipersomniei nu sunt încă stabilite cu precizie. Specialiștii cred că persoanele care suferă de această afecțiune au în creier un nivel mai ridicat al anumitor substanțe chimice care induc somnul, asemănătoare celor din somnifere. Aceste substanțe interacționează cu un acid din creier numit acid amniobutiric gama, care este responsabil de apariția stării de somnolență. Deși nu se știe exact ce anume face ca nivelul acestor substanțe din creier să crească, se crede că printre factorii de risc se numără stresul, consumul excesiv de alcool, traumatismele craniene, depresia, consumul de droguri, boli ca Alzheimer sau Parkinson sau tulburări bipolare. Totuși, uneori, hipersomnia se poate manifesta chiar și în afara tuturoracestor factori de risc.

 

Cum se tratează

 

Pe lângă tratamentul medicamentos, pe care îl poate recomanda numai un medic specialist, după ce a fost pus corect diagnosticul de hipersomnie, există câteva indicații terapeutice, pentru a preveni și ține sub control afecțiunea. Acestea țin de ”igiena somnului”. Iată ce poți face dacă te confrunți cu episoade de hipersomnie:

  • evită consumul de substanțe stimulante înainte de a merge la culcare – cafeaua și țigara trebuie eliminate din rutina de seară, dacă vrei să ai un somn ușor.
  • Consumă alcool cu moderație – în ciuda impresiei eronate că excesul de alcool te va timite direct la culcare, în acest caz, somnul nu va fi unul odihnitor.
  • Evită să mănânci alimente care produc arsuri sau sunt greu de digerat. În această categorie intră produsele cu conținut mare de grăsimi, prăjelile, mâncărurile condimentate, citricele sau băuturile carbogazoase.
  • Fă diferența dintre zi și noapte, în ce privește gradul de lumină. Pe timpul zilei, asigură-te că stai într-o cameră foarte luminată (cu lumină naturală, pe cât posibil) iar seara, înainte de culcare fă camera de dormit cât mai întunecoasă.
  • Stabilește o rutină zilnică înainte de culcare, câteva obiceiuri care să transmită creierului că este timpul pentru somn: fă un duș sau citește o carte.
  • Fă spațiul de dormit cât mai adecvat și confortabil: temperatura ar trebui să fie între 15 și 20 de grade, nu mai mult. Lumina artificială ar trebui să lipsească din cameră, inclusiv ledurile de la aparatura electrocasnică sau de la telefon. Salteaua trebuie să fie confortabilă și perna la fel.

 

Aceste schimbări simple, corelate în cazurile mai grave cu medicația corectă, pot trata cu ușurină hipersomnia. Medicii spun că primul pas în acest tratament este reducerea stresului și dorința de a ne recăpăta tonusul.

 

Simptomele hipersomniei apar de obicei în jurul vârstei de 17-24 de ani și dacă sunt lăsate netratate, pot afecta destul de serios calitatea vieții.

 

×