Stres, oboseală şi emoţii la cote maxime, în perioada examenelor. Şi printre tineri circulă tot felul de soluţii miraculoase: suplimente alimentare, droguri, anxiolitice...
Emmanuelle Peyret, psihiatru, specializat în adicţie la Spitalul Robert-Debre şi în problemele adolescenţilor, face o triere în jungla medicamentelor şi a altor produse dopante sau antistres, folosite în mod special în perioada sesiunilor şi a examenelor, într-un amplu articol publicat în Le Monde, ediţia online. Primele abordate de prof. Peyret sunt suplimentele alimentare ce conţin omega 3, vitamine (E, B6, B9 etc.), unele extracte din plante sau peşte pentru îmbunătăţirea memoriei şi capacităţii de concentrare. Prof. Peyret spune că, în cazul acestor suplimente, este mai degrabă un “efect placebo”. În privinţa nicotinei , prof. Peyret atrage atenţia că pentru fumători este un psihostimulent. Dar atrage atenţia că monoxidul de carbon din conţinutul ţigării asfixiază creierul. În perioada examenelor, nu trebuie să fumăm mai mult, deoarece creşte aportul de monoxid, şi mai degrabă să folosim substituenţi nicotinici: gumă, plasture etc. Cafeină găsim în cafea, dar şi în băuturile energizante. Dar a da pe gât cafea după cafea sau băuturi energizante este extrem de periculos. Un pahar, merge, dar mai multe, nu! Deoarece excesul de cafeină provoacă un plus de stres şi probleme cardiace, chiar tinerilor.
Profesorul Emmanuelle Peyret reaminteşte că medicamentele ce conţin derivate de amfetamine, prescrise curent pentru tratamentul hiperactivităţii şi narcolepsiei, nu sunt deloc indicate celor care nu au aceste suferinţe, întrucât au un puternic efect excitant. Aceste medicamente se pot obţine şi fără reţetă medicală şi odată în plus trebuie să ţinem seama de riscuri: efecte neuropsihiatrice, cerebrale şi cardiovasculare şi precum şi efecte asupra creşterii şi maturizării sexuale, avertizează Agenţia Naţională pentru Securitatea Medicamentului şi Produselor Sanitare din Franţa. Amfetaminele (MDMA sau ecstasy) sau cocaina sunt folosite de studenţi pentru a le diminua starea de oboseală, a le spori capacitatea de concentrare şi de atenţie. Luate ocazional, în perioada examenelor, ele pot provoca tulburări severe, ce-i drept reversibile. Dar cine garantează că sunt luate ocazional? Medicamentele contra stresului sunt contraindicate stimulării memoriei. Or, excesul de cafea cu scopul de a nu adormi are efect negativ asupra memoriei imediate. În această perioadă, tinerii aflaţi în pragul examenelor se mai amăgesc şi cu medicamente betablocante ce conţin propranolol, folosite în tratamentul bolilor cardiace, dar care au şi efecte anxiolitice (antistres). Betablocantele sunt eficiente în eliminarea stresului, palpitaţiilor, transpiraţiilor etc., dar nu trebuie luate în preajma examenelor fără a fi testate în prealabil. Canabisul este duşmanul memoriei şi în plus exacerbează stările psihice şi emoţionale cu consecinţe severe. Cât despre alcool, ştim cu toţii că este inamicul numărul unu al neuronilor.
Citește pe Antena3.ro