x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate H7N9, un virus letal şi tăcut. În 2 luni: 22 de decese şi 108 de persoane infectate

H7N9, un virus letal şi tăcut. În 2 luni: 22 de decese şi 108 de persoane infectate

de Magda Marincovici    |    25 Apr 2013   •   18:34
H7N9, un virus letal şi tăcut. În 2 luni: 22 de decese şi 108 de persoane infectate

Virusul H7N9 al gripei aviare este unul dintre cele mai periculoase din familia virusurilor gripale, care se transmite mai uşor la om comparativ cu versiunea precedentă care a făcut sute de morţi în 2003, a declarat un responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

Virusul H7N9 a fost depistat în cursul lunii martie şi în scurt timp a provocat 22 de decese în China dintr-un total de 108 persoane infectate, anunţă OMS. Recent, pentru prima oară de la declanşarea valului de îmbolnăviri, un caz de gripă aviară H7N9 a fost confirmat în afara Chinei continentale, în Taiwan, la o persoană care venea din China. După recentele controale efectuate în China, OMS a ajuns la concluzia că, deocamdată, nu este demonstrată transmiterea de la om la om a virusului H7N9, dar rămâne ca foarte alarmantă capacitatea acestuia de infectare a omului. În familia virusurilor gripale, H7N9 este un virus neobişnuit de periculos pentru oameni. Este într-adevăr unul dintre virusurile gripale cele mai letale pe care le-am avut până acum”, avertizează Keiji Fukuda, director adjunct în cadrul OMS, responsabil pentru securitatea sanitară.

Dacă pericolul transmiterii interumane a fost eliminat, totuşi modul de contaminare este încă incomplet cunoscut. Păsările sunt considerate ca sursa probabilă de infectare. Dar jumătate dintre bolnavii examinaţi nu au avut nici un fel de contact cu păsări înainte de declanşarea bolii. Din punct de vedere genetic, H7N9 a făcut unele mutaţii despre care ştim că sunt indispensabile transmiterii de la om la om, subliniază Bruno Lina, directorul Centrului Naţional de Referinţă a Gripei din Franţa, citat de Le Figaro, ediţie online.

Una dintre caracteristicile noului tip de gripă aviară este capacitatea de a se ascunde în găini, raţe şi porumbei, de a le infecta “în tăcere”, fără simptome. Acest lucru face foarte dificil controlul şi monitorizrea răspândirii virusului. H7N9 are şi capacitatea de a supravieţui mai multe zile în mediul înconjurător. Ministerul Sănătăţii din ţara noastră spune că, deocamdată, nu există restricţii de călătorie, dar recomandă celor care se deplasează în China şi alte ţări din Asia să evite pieţele de păsări şi respectarea strictă igienei persoanle, a spălatului corect pe mâini, inclusiv folosirea spirtului medicinal. 

De la depistarea în 2003 şi până acum, gripă aviară cu  virusul H5N1 a provocat, la nivel global, 371 de decese.
La noi , acest episod s-a transformat într-o veritabilă afacere cu iz penal. “Tatăl” gripei a fost Gheorghe Flutur, ministru pe atunci al Agriculturii, iar exponent al isteriei şi degringoladei unor autorităţi locale a devenit Radu Silaghi, viceprimar la Sectorul 4. El a ordonat evacuarea ilegală a peste 10.000 de locuitori dintr-un perimetru “contaminat”. 

×
Subiecte în articol: gripa aviara