“Hernie de disc C5-C6, protruzie C6-C7, modificări vertebrale degenerativ-osteofitice C5-C6”. Acestea sunt concluziile examenului RMN efectuat de Gigi Becali.
L-am consultat pe profesorul doctor Mircea Gorgan, preşedintele Comisiei de neurochirurgie a Ministerului Sănătăţii, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni, referitor la acest diagnostic şi recomandările pe care domnia sa le face pacienţilor săi aflaţi în situaţii similare din punct de vedere medical. Încă de la începutul discuţiei, profesorul Mircea Gorgan a subliniat că nu se poate exprima concret în cazul lui Becali, întrucât nu l-a consultat şi nu a analizat investigaţiile medicale la care a fost supus.
“Azi am efectuat două asemenea operaţii şi mâine am programate alte două. Este o operaţie curentă la Spitalul Bagdasar-Arseni. Această operaţie se face aici de zeci de ani. Am 12-15 neurochirurgi care realizează cu rezultate excelente acest tip de intervenţii chirurgicale”, spune profesorul doctor Mircea Gorgan. Hernia de disc cervicală este cel mai adesea o afecţiune degenerativă care afectează în principal discul intervertebral, dar şi ligamentele vertebrale. Poate fi asociată cu prezenţa osteofitelor (ciocuri) care comprimă rădăcinile nervoase şi măduva cervicală. Semnele clinice sunt durere cervicală cu iradiere în omoplat, umăr şi braţ. Durerea se accentuează progresiv, iniţial la efort, apoi permanent, cu exacerbări nocturne. Pe măsură ce boala progresează apar parestezii (furnicături) în braţ, antebrţ şi degete, care pot fi însoţite de deficite motorii.
Profesorul Mircea Gorgan subliniază că acest diagnostic nu presupune o intervenţie chirurgicală urgentă, adică “nu azi, mâine”. La ora actuală, foarte multe persoane au această suferinţă care este asociată cu dureri episodice provocate de efort fizic, de anumite poziţii la locul de muncă etc. Degradarea discului are două cauze: compresia pe rădăcinile cervicale, în cazul herniilor de disc; absenţa cimentului între vertebre.
Decizia efectuării intervenţiei chirurgicale presupune câteva condiţii. Dacă este o fază acută, cu amprentarea coloanei vertebrale de hernia de disc. În luarea acestei decizii se ţine seama de simptomele prezentate de pacient - furnicături, dureri, scăderea puterii în braţ etc. – şi, evident, de semnele verificate în timpul consultaţiei efectuate de neurochirurg. De asemenea, operaţia se impune şi după ce se constată că tratamentul administrat (antiinflamatoare, antialgice etc.) nu mai dă rezultate. Intervenţia chirurgicală constă în abordul coloanei vertebrale cervicale pe cale anterioară, reperajul radiologic al discului afectat, rezecţia acestuia şi rahisinteza cu un grefon osos autolog (propriu pacientului).
După 2-3 zile de la operaţie, pacientul se poate ridica din pat şi după aproximativ 7 zile va fi externat. Pacientul va purta un guler special. El va avea un stil de viaţă lipsit de excese şi fi activ sexual.
Prof. dr. Mircea Gorgan precizează că acest tip de intervenţie chirurgicală nu se poate efectua într-un spital de penitenciar, deoarece sunt necesare dotări speciale, aşa cum sunt în 5-6 săli de operaţie la Spitalul Bagdasar-Arseni .
Trebuie spus că prof. dr. Vladimir Ciurea, carea a fost solicitat de familie lui Gigi Becali să se pronunţe în acest caz, a spus că “intervenţia se poate realiza în România, în centre medicale din reţeaua publică sau privată, care au secţii de neurochirurgie”.
Motive medicale nefondate
Solicitarea de întrerupere a executării pedepsepsei cu închisoarea din motive medicale este nefondată. Este verdictul judecătorilor Curţii de Apel Constanţa care au respins, ieri, contestaţia formulată de Gigi Becali împotriva sentiţei magistraţilor Tribunalului Constanţa. Se ştie că Gigi Becali a solicitat instanţei să i se întrerupă executarea pedepsei cu închisoarea pentru a se putea opera într-o clinică privată.
Citește pe Antena3.ro