Echipele de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni şi de transplant cardiac de la Tg. Mureş au depus documentaţia pentru achiziţionarea aparatelor de perfuzie a ficatului ex vivo de ultimă oră, a anunţat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei Știllnțe Medicale, cu ocazia celei de-a IX-ediţii a Congresului Romtransplant. “Echipa de transplant cardiac a profesorului doctor Radu Deac şi echipa noastră de transplant hepatic de la Fundeni au depus documentaţia pentru achiziţionarea aparatelor de perfuzie a ficatului ex vivo. Este progresul major care se prefigurează la nivel internaţional, aflat în stadiul de pionierat. La ora actuală, nu este un procedeu de rutină, mai ales din cauza costurilor şi a evaluării încă insuficiente. Dacă premisele de la care pornim se vor dovedi corecte, aceste aparate vor permite recuperarea unor organe care, în alte condiţii, nu ar fi fost utilizabile şi transplantate cu succes. De asemenea, aceste aparate vor permite evaluarea mult mai bună a funcţiei organelor înainte de a fi transplantate în organism. Deci, în loc de a fi introduse în gheaţă, organele sunt ţinute pe aceste maşini de perfuzie şi funcţia lor este evaluată mult mai bine, înainte de implantare”, explică prof. dr. Irinel Popescu.
Pentru consolidarea activităţii de transplant, în premieră, Academia de Ştiinţe Medicale a depus şi va coordona un program POSDRU destinat instruirii la nivel naţional a întregului personal medical pentru activitatea de donare de organe, de diagnosticare a morţii cerebrale, de selectare a donatorilor şi de promovare a donării de organe.
În 2013, România s-a plasat pe locul al II-lea în Europa în privinţa progresului în activitatea de transplant, cu o creştere cu 100%, a anunţat dr. Victor Zota, coordoantorul Agenţiei Naţionale de Transplant. “În anul 2014, am consolidat şi am menţinut creşterea din 2013, rezultatele înregistrate în cadrul programului de transplant hepatic s-au îmbunătăţit şi consolidat. În viitorul apropiat, vom relua transplantul de pancreas în cadrul programelor de transplant hepatic de la Fundeni şi programul de transplant renal de la Cluj, există intenţia de a deschide un program de transplant pulmonar, strădania chirurgilor cardiaci de a readuce transplantul cardiac cel puţin la parametrii la care a funcţionat la începutul anilor 2000”, spune prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Romtransplant.
La a IX-a ediţie a Congresului Romtransplant participă personalităţi de nivel mondial în domeniul transplantului. Printre aceştia se numără ptof. dr. D. Forti (Milano) care a subliniat că Institutul Clinic Fundeni este unul dintre cele mai importante centre de transplant hepatic din Europa. Prof. dr. Francis Delmonico, recunoscut la nivel mondial ca unul dintre părinţii transplantului de organe şi ţesuturi , care monitorizează atent această activitate în ansamblul ei, a declarat că ştie faptul că Guvernul de la Bucureşti a luat măsuri pentru a preveni traficul de organe şi că, totuşi, acest fenomen periculos se practică în ţări din Asia Centrală, China şi India, vizaţi fiind prizonierii care urmează a fi executaţi, persoanele sărace şi copii.
Citește pe Antena3.ro