x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mai mulţi români se vindecă la psiholog

Mai mulţi români se vindecă la psiholog

de Steluta Indrei    |    16 Mar 2011   •   18:54
Mai mulţi români se vindecă la psiholog
Sursa foto: /Thinkstock
156595-thinkstock-stk63642cor.jpgÎn ultimul timp, numărul persoanelor care solicită consiliere psihologică a crescut cu aproximativ 20%, apreciază psihologul Ştefania D. Niţă, preşedintele Asociaţiei Române de Psihanaliză de Cuplu şi Familie. Motivele: pe de o parte, sunt tot mai mulţi români care suferă de tulburări depresive, anxietate, tulburări de somn, care au probleme în relaţia de cuplu sau de familie, iar pe de altă parte, se constată că românilor nu le mai este ruşine sau teamă să se adreseze psihologului. Mai mult, se ob­servă că a crescut numărul pă­rin­ţilor care vin cu copilul la psiholog şi urmează împreună terapia, pentru că problemele care apar în rândul co­piilor şi adolescenţilor se află în strânsă legătură cu părinţii.

Potrivit specialistului, a merge la psiholog nu mai este confundat cu a merge la psihiatru. Mentalitatea potrivit căreia "a consulta psihologul înseamnă a fi nebun" a început să se schimbe, iar tot mai multe persoane recurg la psihoterapie deoarece au înţeles că aceasta îi ajută să scape de anxietate, depresie, să îşi rezolve conflictele personale, la locul de muncă, să facă faţă stresului. Unii au fost împinşi de problemele pricinuite de criza economică, alţii au apelat la psihoterapie în ideea "hai să o încerc şi pe asta", constatând în cele din urmă că este chiar eficientă, iar cei mai bine informaţi (în special populaţia urbană) au început să înţeleagă faptul că psihoterapia este o moda­litate de îmbunătăţire a calităţii vieţii. 

Psihologul Ştefania D. Niţă admite că, din păcate, există încă foarte multe persoane care nu pot beneficia de consiliere psihologică din cauza costurilor ridicate pe care trebuie să le suporte, mai ales că în majoritatea cazurilor se recomandă o terapie de lungă durată. Aceasta în condiţiile în care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate nu decontează nici un serviciu de consiliere psihologică. În opinia specialistului nostru, accesibilitatea pacienţilor la psihoterapie trebuie îmbunătăţită la nivel de politici de sănătate publică, mai ales că, potrivit statisticilor, numărul persoanelor depresive şi al sinuciderilor se situează pe o pantă ascendentă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că depresia a devenit o epidemie silenţioasă care se va răspândi rapid în rândul populaţiei în această perioadă dificilă. În Uniunea Europeană, măsurile de prevenire şi combatere a tulburărilor mintale şi a sinuciderilor reprezintă o prioritate de sănătate publică, iar tratamentele vizează nu numai administrare de medicamente, dar mai ales consiliere psihologică.

×
Subiecte în articol: psihiatrie psihologie