
Aceasta este obținută din boabe de soia hidratate și mixate cu apă. Este un substitut excelent al laptelui de origine animală, fiind bogat în proteine, sărac în grăsimi și fărălactoză. Totodată, nu conține aditivi, îndulcitori artificiali sau conservanți. Poate fi folosit în rețete dulci și sărate, fiind baza multor preparate vegane și de post.
Rețetă de băutură de soia
Ingrediente
150 g boabe de soia uscate
1 litru de apă
praf de sare (opțional)
1-2 linguri de îndulcitor natural
1/2 linguriță extract de vanilie.

Mod de preparare
Spală boabele de soia în mai multe ape pentru a elimina impuritățile. Pune-le într-un bol mare și acoperă-le cu apă de 3-4 ori volumul lor. Lasă-le la înmuiat timp de 8-12 ore sau peste noapte. Ee își vor dubla volumul.
După hidratare, scurge și clătește boabele sub jet de apă rece.
Pune boabele de soia în blender împreună cu 1 litru de apă proaspătă.
Mixează timp de 2-3 minute până obții o compoziție cât mai fină.
Strecoară amestecul printr-un tifon dublu, o sită foarte fină sau un sac special pentru lapte vegetal. Stoarce bine pentru a extrage cât mai mult lichid. Reziduul rămas (okara) poate fi folosit în alte rețete.
Toarnă lichidul obținut într-o cratiță și fierbe-l la foc mic timp de 15-20 de minute, amestecând constant. Acest pas este esențial pentru a elimina gustul crud al soiei și pentru a face laptele mai digerabil.
În timpul fierberii se poate forma spumă – îndepărteaz-o cu o lingură.
Poți să adaugi puțină sare, îndulcitor și vanilie pentru a-i accentua gustul.
Lasă laptele să se răcească la temperatura camerei, apoi toarnă-l într-o sticlă sau borcan de sticlă, potrivit hellotaste.ro.
Păstrează-l la frigider și consumă-l în maximum 3-4 zile.
Descoperă și care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi.
Proprietăți și beneficii ale laptelui de soia
Laptele de soia este bogat în proteine vegetale. Conține toți aminoacizii esențiali, fiind o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni și vegani.
Este sărac în calorii și grăsimi. Comparativ cu laptele de vacă, laptele de soia are mai puține calorii și nu conține grăsimi saturate.
Nu conține lactoză și colesterol. Este ideal pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau care urmează o dietă fără produse de origine animală.
Are conținut ridicat de izoflavone care sunt compuși benefici pentru sănătatea oaselor și echilibrul hormonal, în special la femei.
Susține sănătatea inimii. Consumul de lapte de soia poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”) și la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.
Cum poți folosi lapte de soia preparat în casă
Acest lapte vegetal poate fi consumat ca atare rece sau cald, simplu sau aromatizat cu scorțișoară, vanilie, cacao ori miere.
Poate fi folosit în cafea și băuturi înlocuind cu succes laptele obișnuit.
Este ideal și pentru prepararea deserturilor precum budinci, creme, clătite, brioșe, prăjituri și alte rețete vegane.
Poate fi un înlocuitor de lapte în rețete sărate precum supe, sosuri albe sau piureuri.
Se poate folosi și la prepararea iaurtului sau tofu.
Iar dacă dorești să mai testezi și alte rețete de lapte vegetal, mai poți încerca și rețeta de lapte de migdale preparat în casă.