x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze

Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze

de Magda Marincovici    |    17 Noi 2014   •   20:43
Nicotina şi mentolul ucid plămânii. Ţigările cu arome reprezintă o modalitate de ademenire a adolescenţilor să fumeze
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Medicii americani atrag atenţia că menta din ţigări nu este o simplă aromă. Dimpotrivă, combinaţia dintre nicotină şi mentol ar fi, potrivit medicilor americani, devastatoare pentru plămâni, potrivit Society for Neurosciences. Introducereea mentolului ar diminua iritarea bronşiilor resimţită de fumători după fiecare tragere în piept şi în consecinţă aceştia inhalează chiar mai multă nicotină şi alţi gudroni. Împreună cu echipa sa de la Georgetown University Medical Center din Statele Unite, doctorul Kenneth Kellar a plecat de la o constatare simplă: noi ştim că pastilele de mentol calmează durerea de gât. Scopul studiului dr Kellar a fost să determine cum acţionează mentolul atunci când el este asociat cu o substanţă iritantă, aşa cum este nicotina. Mai precis, care este acţiunea ţigărilor mentolate. 


Doctorul Kellar a ţinut seama, evident, de numeroasele studii realizate pe această temă. Şi, treptat, dr Kellar a constat două aspecte esenţiale. Primul, în Statele Unite, ţigările mentolate se bucură de un real succes mai ales printre afro-americani. Al doilea, la această categorie de populaţie, se observă că rata cancerelor pulmonare este mai mare, comparativ cu celelalte categorii de populaţie. Şi, evident, s-a pus întrebarea: ţigările cu aromă de mentol reprezintă cauza?

În curând, interzise în Europa
“Asociat cu nicotina, mentolul reduce senzaţia de iritare proprie fumătorului, estimează dr Kellar. “Cu fiecare fum tras în piept, fumătorul inhalează mai mult fum şi introduce în profunzimea plămânilor mai multe substanţe toxice. Este o constatare care mai are nevoie de studii pentru a fi confirmată sau infirmată. Principala cale pentru aceasta este studierea funcţiei unuia dintre principalii receptori nicotinici.

În Franţa, încă din 2009, a fost interzisă comercializarea ţigărilor cu aromă de vanilie. În schimb, cele cu aromă de mentol sunt încă autorizate, deşi sunt catalogate ca fiind “o poartă deschisă spre tabagism”. Totuşi, noua directivă anti-tabac, adoptată la 26 februarie anul acesta, prevede interzicerea lor, după o perioadă de retragere progresivă de patru ani, adică nu înainte de 2018-2020.

Doctorul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional “Stop fumat”, expert pentru controlul tutunului în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consideră extrem de periculoase ţigările cu arome, în special cu aromă de mentol. “Studiile clinice, realizate pe ţigările care au aromă de mentol, au arătat că acestea sunt mai periculoase decât cele normale, care nu conţin niciun fel de aromă. Datele cercetărilor au arătat că aceste ţigări conţin cu o substanţă cancerigenă în plus faţă de cele clasice”, explică dr. Magdalena Ciobanu. De asemenea, specialistul nostru subliniază că ţigările aromate reprezintă o capcană pentru adolescenţi, ademeniţi astfel să se apuce de fumat. La noi, un român din patru este dependent de nicotină.

 

×