x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nou-nascut cu proteza la inima

Nou-nascut cu proteza la inima

00 0000   •   00:00

La Spitalul Timone din Marsilia a fost efectuata in premiera o interventie chirurgicala prin aplicarea unei metode hibrid. Autorii interventiei sunt profesorul chirurg Bernard Kreitmann si profesorul cardiolog Alain Fraisse. Cu ajutorul acestei metode, cei doi specialisti au salvat viata unui sugar venit pe lume cu o complicata malformatie cardiaca.  

Profesorul Alain Fraisse spune ca aproximativ 1% dintre nou-nascuti vin pe lume cu malformatii congenitale cardiace, dintre care cea mai frecventa este "comunicarea congenitala interventriculara". In mod normal, cavitatile dreapta si stanga ale inimii nu comunica, fiecare dintre ele avand functii precise. O comunicare intre ventricule este pusa pe seama unei anomalii congenitale: exista un spatiu care permite trecerea sangelui intre cavitatea stanga si cavitatea dreapta. Consecintele sunt grave: suprasolicitarea muschiului cardiac, cresterea presiunii si a volumului avand consecinte asupra activitatii plamanilor, care primesc mai mult sange decat este necesar. Ceea ce se numeste insuficienta cardiaca. Pe termen lung, de la cateva luni la cativa ani, aceasta malformatie poate produce moartea copilului si tocmai de aceea se impune interventia chirurgicala in primele zile de viata. Prof. Alain Fraisse precizeaza ca un sugar cu aceasta malformatie are dificultati in alimentatie, aceasta activitate il epuizeaza, respira dificil, nu ia in greutate. Pediatrul este cel care descopera aceste simptome si recomanda o ecografie a inimii, in masura sa confirme sau sa infirme diagnosticul.  

Aceste simptome impun administrarea de medicamente vasodilatatoare si diuretice. Dar acesta reprezinta un tratament paleativ cu ajutorul caruia copilul este pregatit pentru interventia chirurgicala constand in inchiderea orificiului dintre ventricule. Sunt doua procedee in acest sens: operatie pe cord deschis, care in unele cazuri, cand copilul are greutatea de aproximativ 7 kilograme, poate fi inlocuita cu o interventie cu cateter interventional.  

Piesa specialat
Prof. Bernard Kreitmann precizeaza ca in operatia pe cord deschis, pentru obturarea orificiului, chirurgul apeleaza la o piesa speciala. Temporar, inima copilului este "oprita", apelandu-se la circulatia extracorporala a sangelui. A doua metoda este realizata prin cateterism interventional sub control radiografic si ecografic. Chirurgul introduce o mica sonda (cateter) sau o mica proteza metalica. Marele avantaj al acestei tehnici: nu necesita circulatia extracorporala a sangelui, rata de succes fiind foarte mare. Sunt situatii-limita, cand aceste tehnici sunt imposibil de aplicat. Cand comunicarea interventriculara este localizata in centrul inimii, ea nu poate fi tratata prin chirurgia clasica. Solutia: cateterul. Totusi si aceasta metoda este aplicabila doar in cazul micutilor care au aproximativ 7 kilograme greutate.  

Echipa complexa Recent, cei doi specialisti francezi au salvat un sugar prin aplicarea noii metode chirurgicale. Aceasta interventie pe cord activ, sub control ecografic permanent, se deruleaza in doua etape: actul chirurgical consta in primul rand in deschiderea toracelui pentru a penetra in zona afectata cu scopul de a introduce direct o mica sonda; dupa care cardiologul plaseaza proteza metalica cu scopul de a obtura orificiul de comunicare interventriculara. Este o interventie hibrid, realizata de un chirurg si un cardiolog. Copilul ramane in blocul operator sase ore si jumatate.  

O asemenea interventie mai presupune o echipa de anestezisti pediatri, experimentati in circulatia extracorporala, pentru cazul in care in timpul operatiei se impune aplicarea tehnicii chirurgicale clasice si pentru a preveni riscurile oricarei chirurgii cardiace: hemoragie, infectie, stop cardiac. De asemenea, o interventie de acest tip impune prezenta unei echipe de ecografi cu experienta pentru a vizualiza si analiza prompt si precis malformatia cardiaca.  

COSTURI. Aceste interventii chirurgicale presupun echipamente speciale pentru anestezie si respiratie artificiala. Clinicile noastre nu sunt dotate, motiv pentru care acestor copii nu li se ofera decat o singura sansa de a supravietui: operatia intr-o clinica din strainatate. Dar aceasta sansa este accesibila doar parintilor care au posibilitati financiare. De asemenea, la ora actuala, in tara noastra sunt foarte putini chirurgi cardiologi pediatri. Una dintre cauze fiind si durata mare de pregatire in aceasta specialitate medicala.  

SIMPTOME. Malformatiile congenitale cardiace sunt insotite de o serie de simptome specifice: copilul nu se dezvolta, are suflu respirator greoi, culoarea pielii violacee, transpira abundent. Numeroase cauze concura la aparitia acestei suferinte: varsta mamei peste 35 de ani, infectii in perioada de sarcina, antecedente familiale.  

POSTOPERATOR. Copilul salvat de cei doi specialisti francezi este o fetita de aproximativ trei luni, care in prezent este hranita in mod normal si incepe sa ia in greutate. Fetita a stat aproximativ o saptamana la reanimare, dupa care a fost transferata in salon. Aceasta metoda hibrid de tratare a unei malformatii congenitale cardiace a fost pusa la punct in Statele Unite, in urma cu patru ani. Aici au fost operati prin aceasta metoda aproximativ 12 copii cu rezultate excelente. Medicii francezi, autorii acestei premiere chirurgicale in Franta, considera ca metoda poate fi aplicata si altor tipuri de anomalii ale inimii.  

MALFORMATII. In tara noastra, potrivit estimarilor, vin pe lume aproximativ 900 de copii cu malformatii congenitale cardiace. Medicii cardiologi atrag atentia ca parintii acestor copii se confrunta cu o dubla neputinta. Pe de o parte, cand li se aduce la cunostinta suferinta copilului, iar pe de alta parte, cand afla ca o asemenea boala poate fi tratata, insa numai in clinici europene, la preturi mari. Costurile unei interventii de acest tip, efectuata in Europa, pornesc de la 30.000 de euro si ajung la aproximativ 60.000 de dolari in Statele Unite.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul aproximativ