x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS taie ţigara electronică. Este interzisă minorilor şi în spaţii închise pentru a-i proteja pe nefumători

OMS taie ţigara electronică. Este interzisă minorilor şi în spaţii închise pentru a-i proteja pe nefumători

de Magda Marincovici    |    27 Aug 2014   •   20:09
OMS taie ţigara electronică. Este interzisă minorilor şi în spaţii închise pentru a-i proteja pe nefumători
Sursa foto: Thinkstock
Ţigările electronice sunt interzise minorilor, nu vor fi folosite în spaţii închise, iar producătorii sunt avertizaţi să nu mai folosească compuşi cu diferite arome.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat recent să se interzică vânzarea ţigărilor electronice minorilor. De asemenea, a avertizat că ţigara electronică este asociată cu “grave ameninţări” în cazul adolescenţilor şi fătului. Este de subliniat că, în timp ce în unele ţări, cum este Franţa, încă se mai pun în balanţă riscurile şi avantajele ţigării electronice, OMS tranşează categoric această problemă.
Faptul că OMS nu umblă cu jumătate de măsură în această privinţă este şi pentru că experţii au avertizat că trebuie stopat accesul minorilor la aceste ţigăriă şi că, totodată, se impune interzicerea folosirii ei în spaţii publice închise, cel puţin până când se va dovedi că vaporii răspândiţi nu sunt periculoşi pentru persoanele nefumătoare. Este limpede că OMS urmează acelaşi traseu ca în cazul interzicerii ţigării clasice din viaţa publică.

Potrivit unui document al OMS, publicat la începutul acestei săptămâni, “dovezile existente arată” că ţigarile electronice nu emană “simpli vapori de apă”, aşa cum susţin unii producători. Acelaşi document aduce probe care susţin că ţigara electronică este aducătoare de grave probleme de sănătate atât adolescenţilor, cât şi fătului. OMS este de părere că deţine suficiente dovezi care să-i dea dreptul să recomande interzicerea categorică a ţigarii electronice copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate sau celor care intenţionează să rămână însărcinate, din cauza consecinţelor severe pe termen lung mai ales asupra dezvoltării creierului. În raport, ce va fi supus dezbaterii statelor membre în luna octombrie, OMS s-a arătat extrem de îngrijorată faţă de ceea ce numeşte “concentrarea unei pieţe de miliarde de dolari” în mâinile companiilor multinaţionale din industria tutunului. OMS pledează pentru obligaţia producătorilor de a reduce conţinutul şi emisiile de substanţe toxice din ţigarile electronice şi eliminarea compuşilor cu gust de fructe, acadele etc. care sunt de natură să imprime o dependenţă rapidă şi periculoasă mai ales în cazul adolescenţilor. În raportul OMS se mai menţionează că trebuie desfiinţate, din majoritatea locaţiilor, automatele de vândut ţigări electronice.

În mai multe rânduri, dr. Magdalena Ciobanu, de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” şi coordonatorul programului naţional “Stop Fumat”, a demonstrat că, deşi a apărut ca metodă de abandonare a tabagismului, totuşi ţigara electronică nu ne ajută să scăpăm de acest viciu. Ba chiar îl întreţine, deoarece gestul de a fuma este susţinut de ţigara electronică. Dr. Magdalena Ciobanu insistă asupra substanţelor cu care se încarcă ţigara ce conţin nicotină, dar şi glicol, ce irită puternic căile respiratorii. Tabagismul e considerat o boală, iar OMS vorbeşte despre o epidemie de tabagism. Deoarece, această boală ucide în fiecare an şase milioane de persoane. Peste cinci milioane dintre acestea sunt fumători de azi de ieri sau cu state vechi, iar peste 600.00 sunt nefumători.

O genă modificată ar fi vinovată de faptul că fumătorii fumează din ce în ce mai multe ţigări. Fumatul ucide, dar pentru unele persoane acest risc este sporit de o CHRNA 3, o genă modificată, demonstrează un studiu efectuat la Universitatea şi Spitalul Universitar din Copenhaga. Această genă i-ar pune pe fumători într-o nevoie şi mai mare de nicotină, ceea ce ar explica decesul prematur al bolnavilor din cauza tutunului. Cercetătorii danezi au observat că fumătorii înrăiţi sunt purtători ai unei gene CHRNA 3 modificate. Ei au mai stabilit că purtătorii acestei gene modificate moştenită de la ambii părinţi fumează de 20 de ori mai mult comparativ cu fumătorii care nu au moştenit aceast genă. “Consumul exagerat de tutun est asociat cu telomerii scurţi, deci cu o speranţă de viaţă limitată şi cu gena CHRNA3 modificată, explică Line Rode din cadrul Departamentului de biochimie al Universităţii din Copenhaga.


×
Subiecte în articol: tabagism