Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că este necesară îmbunătăţirea accesului la vaccinurile de bază, numai astfel putându-se veni în ajutorul a peste 22 de milioane de copii, ce trăiesc în ţările sărace, expuşi unor boli severe deoarece nu sunt vaccinaţi. Acest avertisment este marcat într-un număr special consacrat importanţei vaccinului în lupta cu bolile al revistei Vaccine, cu ocazia săptămânii mondiale a vaccinării (20-27 aprilie), patronată de OMS. Evenimentul se derulează sub sloganul “Vaccinarea salvează vieţi” în peste 200 de ţări, respectiv în toate ţările europene, şi are ca scop sublinierea importanţei de a fi vaccinat pentru sănătatea personală şi a comunităţii. Vaccinurile ne permit să luptăm eficient contra unui mare număr de boli infecţioase, multe dintre acestea foarte contagioase. De aceea, specialiştii recomandă respectarea cu stricteţe a calendarului de vaccinuri. Sunt vizaţi în primul rând copiii care prin intermediul vaccinului pot fi protejaţi de boli evitabile. Dr. Flavia Bustreo, director adjunct OMS, subliniază că, din păcate, numeroase ţări au probleme în privinţa aprovizionării şi conservării în condiţii bune a vaccinurilor.
OMS consideră că pentru mări procentul copiilor vaccinaţi este necesară o mai bună comunicare asupra beneficiilor vaccinării şi asupra pericolului de a nu ne vaccina copiii. În acest sens, se estimează că, la nivel planetar, anual, între 2 şi 3 milioane de decese sunt evitate datorită administrării vaccinurilor care îi protejează pe copii de difterie, rujeolă, pneumonie, tuse convulsivă, poliomielită, diaree din cauza rotavirusului, rubeolă, tetanos.
OMS semnalează un fapt îngrijorător: în ultimii ani se înregistrează o reactivare a difteriei, a rujeolei nu doar în ţările sărace, ci şi în cele dezvoltate. Astfel, focare de epidemie de rujeolă, de exemplu, au fost înregistrate în Franţa, Spania, Italia, Anglia, dar şi în Pakistan. În acest an, în Europa, obiectivul săptămânii consacrate vaccinării este eliminarea de pe continentul nostru a rujeolei şi rubeolei, statisticile epidemiologice indicând că aceste boli ridică probleme şi în ţara noastră. Cauzele: insuficienţa stocurilor de vaccin ROR sau neprezentarea/refuzul vaccinării copiilor de 12 luni, precum şi la cei de 24 luni. Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia că rata de vaccinare a copiilor din ţara noastră este sub recomandările OMS (95%). Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul naţional de imunizare , cu excepţia celui făcut direct în maternitate, ajungând în 2011 la valori îngrijorătoare. Una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeolă – oreion – rujeolă (ROR), iar în 2010, chiar mai mică.
În acest sens, prof. Dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, reaminteşte că “efortul de a face un vaccin la timp înseamnă atât siguranţa copilului în faţa bolilor infecţioase, evitarea unor complicaţii care pot apărea în urma contactării bolii, cât şi siguranţa altor membri ai familiei”.
Cu ocazia acestui eveniment OMS, secretarul de stat Andrei Pană a anunţat că vaccinul hexavalent administrat contra difteriei, teteanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei la două, patru, şase şi la un an există în stoc la Unifarm şi va fi distribuit medicilor de familie.
Începând din acest an, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SMMF) se alătură celorlalţi parteneri ai OMS în promovarea importanţei de a ne vaccina. SNMF atrage atenţia că beneficiile vaccinării se extind de la sugar şi adolescent până la adult şi vârstnic, prin protecţia contra bolilor ameninţătoare de viaţă ca difterie: pneumonie, poliomielită, gripă, meningită, cancer de col uterin, cancer hepatic etc.