x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Până în 2030, peste 11% dintre români ar putea avea diabet

Până în 2030, peste 11% dintre români ar putea avea diabet

de Magda Marincovici    |    11 Apr 2013   •   19:16
Până în 2030, peste 11% dintre români ar putea avea diabet

Până în 2030, aproximativ 11% din populaţia ţării noastre ar putea suferi de diabet zaharat, avertizează specialiştii. Profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), spune că,  "de multe ori pacientul devine propriul duşman, deoarece amână pe cât posibil trecerea la insulinoterapie, amânare ce afectează starea sa de sănătate. Din fericire, astăzi avem un tratament care de zece ani schimbă istoria insulinoterapiei în România”, care  permite controlul glicemic şi, implicit, o mai bună calitate a vieţii. Potrivit FRDNBM, România se plasează pe locul al 9-lea în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri de diabet, cu 1,5 milioane de persoane suferinde de această boală. Aproximativ 115.000 de pacienţi au inclusă în schema de tratament insulinoterapia. 
Ca şi alte boli  şi  diabetul este o afecţiune subdiagnosticată. Ceea ce reprezintă un mare pericol, în condiţiile în care diabetul zaharat este asociat cu complicaţii severe: neuropatia diabetică, piciorul diabetic şi retinopatia diabetică.

În opinia diabetologilor, principalele cauze ale diabetului sunt aportul caloric mare, excesul de lipide de origine animală şi sedentrismul. Adică, stilul de viaţă nesănătos.  "Fără îndoială alimentaţia românilor din prezent nu seamană cu cea de acum douazeci de ani. Atunci aveam două tipuri distincte de alimentaţie: de toamnă târzie – iarnă, până prin luna martie târziu nu se găseau zarzavaturi proaspete, fructe, nu se găseau decât mere, din când în când citrice; acum avem tot timpul fructe, legume, dar problema este să ştii când trebuie să le consumi şi cum trebuie să le consumi", susţine prof. dr. Nicolae Hâncu.

Pentru diagnosticarea diabetului sunt necesare analize de laborator pentru glicemie, trigliceride, colesterol. Persoanele sub 50 de ani trebuie să facă aceste teste la doi ani; persoanele peste 50 de ani, anual, iar cele ce prezintă suspiciuni, la şase luni. Trebuie ţinut seama că creşterea în greutate şi chiar scăderea în greutate pot să fie puse în legătură cu apariţia acestei boli.

Profesorul Hâncu atrage atenţia că pentru monitorizarea valorilor glicemice trebuie să folosim doar aparate cumpărate din farmacii şi că suplimentele alimentare sunt neindicate întrucât multe dintre ele conţin substanţe toxice. De asemenea, specialistul spune că, din păcate, în ultima vreme, au apărut foarte mulţi aşa-zişi “nutriţionişti” ce promovează tot felul de diete periculoase, ce provoacă dezechilibre metabolice severe. 

Diabetul zaharat este a cincea cauză de deces la nivel mondial, reducând în medie speranţa de viaţă a persoanelor afectate cu 10% comparativ cu persoanele sănătoase.

×
Subiecte în articol: diabet