Deși pragul pentru hipertensiune este considerat a fi peste 140 mmHg, tot mai multe studii și medici din lume spun că tensiunea arterială nu ar trebui să depășească 120 mmHg. O astfel de tensiune reduce, în general, riscul de atac cerebral vascular sau infarct. Iată câteva metode prin care poți să îți reduci tensiunea arterială:
Medicamente pentru hipertensiune
Există oameni care aleargă la maratoane și duc o viață foarte sănătoasă, dar tensiunea nu le scade sub 140. Se întâmplă adesea pentru că sunt predispuși genetic la hipertensiune. Acești oameni, și nu numai, trebuie să ia medicamente care ajută la reducerea tensiunii. Chiar dacă există și efecte adverese, precum deshidratarea sau durerile de cap, majoritatea oamenilor le tolerează.
Scăderea în greutate
Cercetătorii spun că cine pierde în greutate 4 kilograme își poate reduce tensiunea sistolică cu 4,5 puncte. Mai mult, dacă slăbește trei kilograme și își menține această greutate timp de un an, atunci tensiunea poate scădea și cu 11 puncte.
Exerciții fizice
Multe societăți medicale recomandă două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână. Aici intră joggingul, înotul și dansul. Un studiu spune că după 10 săptămâni în care mergeți pe jos sau cu bicicleta, timp de o oră, de trei ori pe săptămână, poate reduce cu 5 puncte tensiunea sistolică, în cazul adulților.
Consum redus de sare
Mulți români consumă chiar și 13 grame de sare pe zi, în condițiile în care majoritatea asociațiilor medicale din toată lumea recomandă maximum 3-4 grame. O reducere a consumului de sare este benefică pentru tensiunea arterială. Studiile arată că reducerea consumului de sare de la 8 la 4 grame reduce tensiunea sistolică chiar și cu 6-7 puncte.