x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate PREMIERĂ MEDICALĂ SENZAȚIONALĂ! Primul transplant al unei INIMI care ÎNCETASE SĂ BATĂ

PREMIERĂ MEDICALĂ SENZAȚIONALĂ! Primul transplant al unei INIMI care ÎNCETASE SĂ BATĂ

24 Oct 2014   •   20:54
PREMIERĂ MEDICALĂ SENZAȚIONALĂ! Primul transplant al unei INIMI care ÎNCETASE SĂ BATĂ

Încă de la primul transplant de inimă, efectuat în 1967, chirurgii au folosit doar inimi prelevate de la pacienți aflați în moarte cerebrală, ale căror organe interne erau menținute la viață în mod artificial, cu ajutorul unor dispozitive create special în acest sens.
Inimile erau extrase din corp doar în condiții bine stabilite și erau conectate imediat unor aparate care le mențineau în stare de funcționare, minimizând la maxim leziunile ce le-ar fi putut fi produse.

Medicii de la St. Vincent's Hospital din Sydney au reușit, în premieră mondială, să realizeze transplantul a trei inimi a căror funcționalitate nu fusese menținută artificial. Procedura ar putea produce un efect benefic pentru persoanele care au mare nevoie de transplant, dar se confruntă cu criza organelor pentru transplant, salvând numeroase vieți omenești.

În situaţiile medicale clasice – în care inima pacienților aflați în stare ireversibilă, era încă funcţională organele prelevate în aceste condiții nu erau potrivite unei operații de transplant, după deconectarea de la aparate, îşi rărea bătăile și după aproximativ 20 de minute, încetau complet.

Conform legii donării de organe, în vigoare în Australia, chirurgii erau nevoiți să aştepte ca într-un interval de cinci minute aparatele de monitorizare să nu mai înregistreze nicio bătaie a inimii, înainte de a o putea preleva. În acest interval, lipsa oxigenării deteriora semnificativ ţesutul cardiac, iar inima putea fi compromisă pentru transplant.

Noua procedură constă în injectarea în țesutul cardiac a unei substanțe speciale de conservare, la care cercetătorii au lucrat peste 20 de ani, care permite chiar resuscitarea unor inimi al căror puls a încetat de 30 de minute.
Dintre proprietățile absolut spectaculoase ale substanței folosite, cercetătorii le-au enumerat, în conferința de presă susținută pentru anunțarea evenimentului, pe cele mai importante: permite regenerarea celulelor inimii și reactivarea ei, reduce deteriorarea țesuturilor provocate de lipsa de oxigen, reduce numărul celulelor cardiace care mor, ajută organul să suporte mai bine procedura de transplant și îmbunătățește funcționarea inimii la repornire.

Evoluția medicală a celor trei transplanturi efectuate este extrem de mulțumitoare, doi dintre pacienți se recuperează extrem de bine, în timp ce al treilea se află încă sub terapie intensivă.

Unul dintre pacienți, o femeie în vârstă de 57 de ani, a declarat: "Sunt foarte norocoasă, mă simt ca și cum aș avea 40 de ani!".

×