Pentru că tot au venit zilele caniculare, iată câteva sfaturi în privința a ceea ce este recomandat și ce nu este recomandat să mâncăm în zilele fierbinți de vară.
Alimente recomandate
Trebuie să ne compunem meniuri uşoare şi, cel mai important, să nu excludem nicio masă. Cele mai bune alimente în zilele caniculare sunt legumele, fructele şi produsele lactate (brânză telemea, brânză de vaci, iaurt, lapte bătut).
Laptele dulce este foarte important în dieta anticaniculă, deoarece va susţine echilibrul calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiraţiei abundente. Şi brânza telemea reechilibrează aportul de sodiu pe care organismul îl pierde prin procesul de transpiraţie. Pentru a ne menţine şi procentul de glucide în organism, trebuie să consumăm cât mai multe cereale, orez şi porumb.
Carnea recomandată este cea de pui, peşte sau de vită, fiartă sau preparată la grătar. Carnea de peşte este mai uşor de digerat decât carnea de pui, deoarece nu conţine ţesut colagen fibros. Totodată, peştele are un conţinut scăzut de grăsimi şi o cantitate mare de apă în comparaţie cu celelalte sortimente de carne. Foarte indicate sunt şi fructele de mare, bogate în substanţe proteice şi o cantitate redusă de lipide. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm şi fasole verde, ciorbă, salată sau garnitură cu mărar uşor înăbuşită cu usturoi.
Ciocolata este şi ea recomandată, de preferat fiind cea cu un procent mare de cacao, de cel puţin 50%, deoarece conţine magneziu şi antioxidanţi. La salate, cel mai indicat este uleiul de măsline extravirgin, iar supele (de roşii cu fidea, de castraveţi şi mărar) reprezintă alimentul optim în zilele toride.
Alimente interzise
Sunt interzise carnea de porc, mezelurile (salamuri şi afumături), preparatele fast-food şi conservele, dar şi untul, margarina sau brânza topită. Ouăle trebuie consumate cu prudenţă, numai cele foarte proaspete şi nu mai mult de patru pe săptămână. De evitat sunt şi îngheţata, produsele de patiserie sau prăjiturile cu cremă.
Ce bem?
Pentru o hidratare cât mai bună a ţesuturilor sunt indicate lichidele la temperatura camerei. Se recomandă un aport zilnic de lichide, de preferinţă apă plată, de minimum doi litri. Sunt indicate şi ceaiurile de plante (ceai verde, de coriandru, rozmarin sau busuioc), care au un efect răcoritor şi conţin multe vitamine, dar şi sucurile naturale de fructe. Socata este o altă băutură recomandată deoarece favorizează procesul de transpiraţie şi detoxifiază organismul. O altă băutură benefică pentru organism pe timp de caniculă este limonada. Se prepară foarte uşor, din sucul câtorva lămâi, apă plată şi miere. Ea ajută la mineralizarea organismului, deoarece lămâile conţin calciu, fosfor şi magneziu, minerale care se pierd prin transpiraţie. Alcoolul este total interzis, inclusiv berea, deoarece favorizează deshidratarea.
Se vor evita şi băuturile cu un conţinut ridicat de cafeină sau zahăr (sucuri răcoritoare sau carbogazoase), din cauza efectului diuretic. Interzisă este şi cafeaua, deoarece are un conţinut bogat de zaharoză şi cafeină: zaharoza ne fură apa din organism, iar cafeina are un efect diuretic. Nici băuturile energizante din magazine nu sunt recomandate în perioadele de caniculă, deoarece conţin substanţe stimulante, foarte mult zahăr, care scoate apa din celulele organismului, dar şi cafeină, care este interzisă în zilele toride. În plus, cu atât mai mult în perioadele caniculare, băuturile energizante sunt total contraindicate persoanelor care suferă de anemie sau de probleme cardiovasculare, deoarece duc la creşterea bruscă a tensiunii arteriale.
Trei mese obligatorii pe zi
Oricărei persoane i se recomandă pe timp de caniculă să respecte cele trei mese pe zi, micul dejun fiind cea mai importantă masă.
Iată un exemplu de meniu pentru care poţi opta în zilele toride:
Micul dejun: cereale cu lapte, un pahar de iaurt, pâine, brânză proaspătă de vaci, o legumă la alegere.
Prânz: o supă de legume, legume la grătar, salată mixtă care să conţină fasole verde, câteva bucăţi de nuci şi iaurt.
Cină: piept de pui la grătar şi o garnitură de fasole verde cu usturoi, gătită la aburi.