Xenex este numele unui robot, folosit deja în 250 de spitale din SUA pentru distrugerea agenţilor patogeni, care ar putea fi trimis în Africa pentru a lupta contra virusului Ebola. Este vorba de un robot dotat cu patru roţi, care poate dezinfecta o cameră în doar câteva minute printr-un flux de ultraviolete. O versiune avansată a robotului Xenex este folosit deja în trei centre medicale militare şi în aproximativ 250 de spitale americane pentru distrugerea agenţilor patogeni. Robotul foloseşte xenon, un gaz netoxic, pentru a genera raze ultraviolete care elimină microbii mult mai rapid şi mai eficient decât o face în mod curent o echipă de persoane, specializate în asigurarea şi menţinerea igienei, au subliniat medicii. “La ora actuală, robotul face parte din strategia noastră de combatere a virusului Ebola, dar el ar putea fi folosit în spitale pentru a lupta contra altor agenţi patogeni care se află la originea infecţiilor nosocomiale, a explicat Alton Dunham, purtătorul de cuvânt al bazei aeriene militare Langley, citat într-un amplu articol publicat în ediţia online a Le Point. Aceşti roboţi, care fac curat, ar putea juca un rol crucial în lupta contra epidemiei de febră hemoragică care loveşte, în prezent, ţările din Africa de Vest. În cadrul unei conferinţe organizate în noiembrie la Casa Albă, participanţii au explicat că roboţii pot evacua deşeurile contaminate sau pot permite pesonalului medical de a discuta de la distanţă cu bolnavii infectaţi cu virusul Ebola.
Protejarea personalului medical
Ştim că virusul Ebola se transmite prin contactul direct cu fluidele ce provin din corpul bolnavului. De aceea, sunt foarte importante echipamentul de protecţie, care este unul special, şi procedurile de protejarea personalului medical. De altfel, se ştie că personalul medical a plătit un tribut greu de la declanşarea epidemiei Ebola: 337 de decese din 588 de medici contaminaţi. “Roboţii ar putea diminua numărul manevrelor executate de oameni pentru eliminarea deşeurilor contaminate şi ar putea permite îngrijirea şi monitorizarea pacienţilor de la distanţă, limitându-se astfel contactul acestora cu personalul medical, a explicat Robin Murphy, profesor de informatică şi inginerie la Texas A&M University. Totuşi, în articolul publicat de Le Point se precizează că este greu de crezut că în Liberia sau Sierra Leone funcţionează un centru de îngrijire medicală care să ofere condiţii pentru ca aceşti roboţi, concepuţi pentru spaţii imaculate, cu acces Wi-Fi, sursă de electricitate la dispoziţie etc., să-şi poată facă treaba.
De la începutul anului, virusul Ebola a provocat moartea a 5.459 de persoane dintr-un total de 15.351 de persoane infectate, potrivit ultimului bilanţ furnizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la sfârşitul săptămânii trecute. Grav este că OMS consideră că aceste cifre sunt subestimate. În continuare, Liberia (2.963 de decese din 7.082 de cazuri), Sierra Leone (1.267 de decese din 6.190 de cazuri) şi Guineea sunt ţările cele mai afectate de epidemia Ebola. Potrivit OMS, Mali este a patra ţară africană afectată de virusul Ebola, care a provocat aici şase decese.
Boala virusului Ebola sau febra hemoragică cu virusul Ebola este o afecţiune gravă, cu o rată de deces de aproape 90%. Timp de şapte săptămâni de la vindecare, pacientul continuă să transmită virusul Ebola prin spermă. În aceste cazuri, OMS recomandă evitarea raporturilor sexuale neprotejate în această perioadă.
Citește pe Antena3.ro