Anul trecut, cercetătorii de la Cluj au anunţat descoperirea sângelui compatabil cu toate grupele sanguine. Acum, cercetătorii francezi spun că au descoperit şi ei sângele universal. Ambele descoperiri au ca punct de plecare un vierme marin. Sângele de la un simplu vierme marin ar putea, în curând, să revoluţioneze medicina, datorită capacităţii acestuia de a transporta o cantitate mare de oxigen precum şi datorită compatibilităţii lui cu toate grupele sanguine. Descoperirea aparţine Hemarina, o societate bretonă, înfiinţată de curând. “Am identificat o moleculă care este un cărăuş de oxigen şi care ar putea fi transfuzată tuturor grupelor sanguine, explică profesorul doctor Franck Zal, unul dintre fondatorii societăţii. Această moleculă este extrasă din arenicol, un vierme marin
Acest vierme are o hemoglobină - moleculă prezentă în globulele roşii, care are rolul de a transporta oxigenul în tot corpul - capabilă de a a transporta de 50 de ori mai mult oxigen comparativ cu hemoglobina omului. De asemenea, comparativ cu hemoglobina din sângele omului care este inclusă, închisă în globulele roşii, hemoglobina acestui vierme marin este extracelulară. Pentru transplant este o enormă speranţă, deoarece este pentru prima dată când, după mult timp, avem posibilitatea de a îmbunătăţi conservarea şi prezervarea grefoanelor, subliniază profesorul Yannick Le Meur, şeful serviciului de nefrologie de la Spitalul Cavale Blanche din Brest, coordonatorul testelor clinice. Acestea au fost efectuate pe un lot de 60 de pacienţi , la sfârşitul anului trecut, în şase spitale din Franţa. De asemenea, hemoglobina acestui vierme ar putea permite realizarea de pansamente terapeutice pentru a fi folosite în cazuri de plăgi cronice, cum sunt ulcerele piciorului diabetic sau escare, tocmai datorită aportului însemnat de oxigen. “Folosirea acestui pansament este foarte importantă, deoarece numai în Franţa sunt peste 350.000 plăgi cronice sunt îngrijite anual şi care au nevoie de un tratament eficient, explică doctorul Zal. Şi mai trebuie adăugată încă o aplicaţie a acestei descoperiri cu beneficii în lupta contra patologiilor legate de anemia acută sau sindroamele hemoragice provocate de şocurilor traumatice.
La noi
La sfârşitul anului trecut, presa din România şi din alte ţări europene anunţa că o echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, coordonată de doctorul Radu Silaghi-Dumimtrescu, au pus la punct formula prin care pot produce sânge artificial. Formula se bazează pe o proteină din viermi marini, sângele fiind folosit, în principal, în cazul unor accidente sau intervenţii chirurgicale care presupun consum mare de sânge. Şi sângele “creat” în laboratoarele Facultăţii de Chimie din Cluj Napoca, este universal, adică apt pentru toate grupele sanguine.