Dintre cei 30% de bolnavi, care au şansa de a se vindeca de febră hemoragică Ebola, unii acuză stări de oboseală, dureri sau dificultăţi cognitive, mai multe săptămâni, chiar luni la rând. În aceste cazuri, specialiştii vorbesc despre sindromul post-Ebola care nu a fost niciodată analizat în profunzime, avertizează un articol publicat online în Le Figaro. Există un infern al bolii cu cortegiul de temeri şi simptome. Apoi, un infern al supravieţuitorilor, care părăsesc centrul de tratament, dar continuă să trăiască, deşi se confruntă cu o reacţie de respingere din partea comunităţii din care până nu demult făceau parte şi care acum nu-şi mai aduce aminte de ei, suspectându-i că sunt aducători de moarte. Şi mai există un infern, “mai blând, mai insidios”, pe care medicii îl numesc “sindromul post-Ebola”. Bolnavii vindecaţi descriu aceste fenomene, care se pot prelungi mai multe săptămâni, confirmă prof. Francois Bricaire, şeful serviciului bolilor infecţioase şi tropicale din cadrul Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris. O oboseală intensă, “quasi constantă mai multe săptămâni; dureri articulare sau musculare, acestea fiind frecvente după unele infecţii virale; afectare glandulară (inflamarea testiculelor) sau oftalmologice; pierderea în greutate, consecinţă normală în cazul unei boli severe care este însoţită de o deshidratare accentuată. Începând din 1 martie, prof. Delaporte coordonează o echipă care monitorizează timp de un an, pacienţi din Guineea, care au părăsit centrul de tratament. Specialiştii sunt interesaţi şi de aspectul psihosocial, pentru a afla cum aceste persoane sunt reintegrate în comunitate şi cum se refac după stres bolii. De asemenea, ei studiază scăderea încărcăturii virale pentru a afla când fluidele biologice ale supravieţuitorilor sunt total lipsite de urme ale virusului Ebola.
Acume, important este ca medicii să nu irosească oportunitatea de a studia consecinţele bolii. Deoarece, aşa cum se ştie, după precedentele epidemii de Ebola au fost prea puţini supravieţuitori.
În prezent, speranţele se leagă de un tratament contra virusului Ebola, aflat în faza testelor clinice, derulate în Guineea. Rezultatele sunt încurajatoare, dar e necesară testarea pe un număr mai mare de persoane pentru a fi definitiv validat. Mai ales că, potrivit OMS, pentru prima dată de la începutul anului, numărul cazurilor de febră Ebola este în creştere în cele trei ţări din Africa de Vest, extrem de afectate de epidemie: Sierra Leone, Guineea, Liberia. OMS a anunţat că 124 de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută. În total, 22.495 de persoane au fost contaminate cu virusul Ebola, din care 8.981 au murit.