x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Transplantul de organe, în 2014

Transplantul de organe, în 2014

de Magda Marincovici    |    04 Dec 2013   •   19:09
Transplantul de organe, în 2014
Sursa foto: Thinkstock
Prof. dr. Radu Deac este noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant
Profesorul doctor Radu Deac, personalitate a chirurgiei cardiovasculare, este noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, numit de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. "Prof. dr. Radu Deac este o personalitate marcantă a chirurgiei cardiovasculare, cu numeroase performanţe înregistrate de-a lungul anilor, materializate în atestate europene în chirurgia cardiovasculară, cât şi brevete de invenţii cu recunoaştere internaţională în domeniul valvelor cardiace. Membru titular şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Radu Deac s-a manifestat şi ca un foarte bun manager, calităţi pe care le-a dovedit în modul în care a coordonat activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare Târgu-Mureş şi, de asemenea, o perioadă de timp a fost membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant", se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Prof. dr. Radu Deac a declarat că este necesar ca ANT “să-şi schimbe un pic conceputul: Trebuie să schimbăm conceptul legat de supravieţuirea post-transplant. Nu suntem interesaţi să raportăm o operaţie, ci să vedem dacă pacientul a supravieţuit, dacă  s-a reintegrat în societate - de fapt, calitatea vieţii pacientului".

Dan Luscalov, fostul director executiv al ANT, îşi va continua activitatea în calitate de consilier. Tot consilier va fi şi dr. Victor Zota, care a condus, şi el, ANT, şi care "s-a implicat foarte mult în activitatea de transplant", a precizat prof. dr. Radu Deac.

Recent, ministrul Eugen Nicolăescu anunţa că patru programe naţionale de sănătate, printre care şi programul de transplant, vor fi “etalon” în anul 2014. Pornind de la faptul că în 2013, ANT a înregistrat o dublare a numărului de donatori, comparativ cu 2012,  -  de la 65 în 2012 la 130 până la sfârşitul acestui an -, dr Victor Zota spune că  “important este să menţinem acest trend, să putem bugeta de la 1 ianuarie cele 18 posturi aprobate de MS, să-i putem plăti pe cei 35 de coordonatori de transplant teritoriali şi pe cei 35 de specialişti anestezişti, implicaţi în identificarea potenţialilor donatori de organe”.

Anul viitor:  150 de transplanturi de ficat
Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului pentru boli digestive şi transplant hepatic din cadrul Institutul Clinic Fundeni, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, spune că,  “după 115 transplanturi de ficat efectuate de la începutul anului şi până acum şi, evident, având în vedere creşterea constantă a numărului de transplanturi de la an la an, este firesc să crească numărul acestora la aproximativ 150, în 2014. Pentru aceasta sunt necesare o foarte bună organizare a programului de transplant la Institutul Clinic Fundeni şi deschiderea celui de-al doilea centru de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria, care a fost deja acreditat. Consider că aceste obiective pot fi îndeplinite, evident, în beneficiul pacienţilor transplantaţi”.


×