La nivel global, aproximativ un miliard de persoane nu au acces la toaletă, ceea ce constituie o cauză a răspândirii multor boli, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Asta înseamnă că nici în câmp, nici în pădure, nici aiurea, ci doar la toaletă, pentru a limita riscul extinderii unor boli. OMS arată cu degetul spre epidemia de febră hemoragică Ebola care face victime chiar la această oră. OMS are în vizor, de exemplu, Nigeria, unde există practica defecării oriunde şi care poate contribui la propagarea virusului Ebola prin fluidele biologice ce provin de la om.
În Liberia, ţara cea mai afectată de epidemia Ebola, aproximativ jumătate din cei 4,2 milioane de locuitori nu folosesc toaleta. În Sierra Leone, altă ţără cu focare epidemicede Ebola, se estimează că 28% din populaţie nu are toaletă. În faţa aceastei realităţi, OMS solicită renunţarea la această practică.
Rportul OMS consacrat acestui fenomen periculos subliniază că lipsa finanţării continuă să limiteze accesul populaţiilor din multe zone geografice la apă şi toaletă. În Africa sahariană, unde 25% din populaţie practică defecarea aiurea, estimările arată că un copil moare la fiecare două minute şi jumătate după ce a băut apă nepotabilă şi nu beneficiază de condiţii igienice înainte şi după ce îşi face nevoile.
“Este timpul de a acţiona (...) nu ştim deocamdată care va fi agenda pentru dezvoltarea durabilă după 2015, dar ştim că apa şi condiţiile de igienă trebuie să fie priorităţi cheie, dacă vrem să avem un viitor care să permită fiecăruia să beneficieze de o viaţă sănătoasă, demnă şi prosperă, subliniază, în prezentarea acestui raport, Michel Jarraud, responsabil OMS şi secretar general al Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei.
Cifrele sunt lămuritoare. Din acest un miliard de persoane care nu au closete, 825 de milioane sunt concentrate în doar zece ţări: cinci în Asia ( India – 597 de milioane, Indonezia, Pakistan, Nepal şi China). În Africa, Nigeria (39 de milioane de locuitori) se plasează înaintea altor ţări cu probleme similare (Etiopia, Sudan, Niger, Mozambic).
Aceste cifre înspăimântătoare au fost date publicităţii cu ocazia Zilei Mondiale a WC-urilor (19 noiembrie), sub patronajul ONU. În acest an, un antreprenor din Singapore, Jack Sim, a făcut apel la toţi cei care au privilegiul de a avea toaletă să facă poze şi să le posteze pe reţele de socializare. Bună şi această iniţiativă, dar mai bine să luăm aminte la nişte cifre seci. În prezent, în lume, spune Organizaţia Naţiunilor Unite, sunt mai multe telefoane mobile decât closete cu canalizare. Concret: în prezent, sunt 6 miliarde de telefoane mobile, dar 1,2 miliarde de oameni din totalul de vreo 7 miliarde trăitori pe acest Pământ, nu au apă curent şi 2,4 miliarde, nu au acces la canalizare. Potrivit unui raport al UE, publicat anul trecut, în România, aproape 40% dintre closete sunt în exteriorul casei. În schimb, în Danemarca, Spania, Olanda şi Suedia, procentul este zero.