x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Virusul hepatitic A, distrus cu apă şi săpun

Virusul hepatitic A, distrus cu apă şi săpun

de Magda Marincovici    |    06 Iul 2014   •   22:57
Virusul hepatitic A, distrus cu apă şi săpun

DSP Constanţa anunţă că, până acum, calitatea apei în zona litoralului românesc este “excelentă”

Virusul hepatitic A (VHA) nu rezistă în apa foarte sărată a mării, ci în dejecţiile umane, avertizează profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”. “VHA nu pluteşte singur, pentru că, dacă ar fi singur s-ar distruge. El este închistat în dejecţii umane, de aceea distrugerea este mai dificilă”, precizează prof. dr. Streinu-Cercel. Precizările au fost formulate pe fondul unui comunicat al MAE, potrivit căruia “există risc ridicat” ca apa Mării Negre pe litoratul bulgăresc să fie contaminată cu VHA. Respectarea măsurilor de igienă individuală, în comunitate şi de pregătire a alimentelor reprezintă soluţia pentru prevenirea infecţiei cu virusul hepatitic A.. “Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona “Plaja ofiţerilor-Varna” s-a constatat un rzultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică “Escherichia coli (E-coli)” şi “enterococi intestinali”. Ştim deja că hepatita A este numită în mod curent “boala mâinilor murdare”. Prevenţia infecţiilor cu VHA, cu E-coli” sau “enterococi intestinali, presupun: spălatul pe mâini cu apă şi săpun din belşug înainte şi după masă, înainte şi după folosirea grupului sanitar; spălatul legumelor şi fructelor înainte de a le mânca sau prepara; evitarea consumului de apă din surse neautorizate, de fructe de mare crude; duş după băile în mare.

Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de virusul hepatitic A, transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate. VHA are o perioada de incubaţie între 15 si 45 de zile. Bolnavul prezintă următoarele simptome: oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră, dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii, poate aparea şi icterul.

La infecţia cu E-coli mai expuşi sunt copii. Infecţia se caracterizează prin crampe severe, diaree apoasă care poate deveni sanguinolentă, greaţă şi vărsături. Persistenţa şi intensificarea simptomelor impun consultarea de urgenţă a medicului infecţionist.

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a anunţat că monitorizează calitatea apei de îmbăiere în Marea Neagră, încă din 15 mai şi “până în prezent, toate probele recoltate s-au încadrat în valoarea de referinţă a standarului, în conformitate cu legislaţia europeană şi românească în vigoare”. Conform ultimului raport întocmit de specialiştii DSP Constanţa pentru perioada 23 - 27 iunie, calitatea apei de mare în zona Mangalia, care cuprinde staţiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche, este "excelentă".

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, DSP Constanţa a suplimentat recoltarea de probe de apă de mare în zona limitrofă frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipa de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape marii în zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia si Saturn, rezultatele urmand să fie prezentate dupa analizarea acestora.

×