x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Chirurgie sub hipnoză. Institutul Curie din Paris: peste 70 de operaţii realizate prin hipnosedare

Chirurgie sub hipnoză. Institutul Curie din Paris: peste 70 de operaţii realizate prin hipnosedare

de Magda Marincovici    |    05 Feb 2015   •   19:43
Chirurgie sub hipnoză. Institutul Curie din Paris: peste 70 de operaţii realizate prin hipnosedare

De câteva luni, Institutul Curie din Paris propune pacientelor, care doresc, să fie operate sub hipnoză pentru tratarea cancerului de sân, înlocuindu-se astfel anestezia generală. Peste 70 de operaţii au fost efectuate în acest mod, dintre care mastectomii (ablaţia parţială sau totală a sânului), intervenţie care poate depăşi o oră. În ziua în care are loc intervenţia, pacientei i se administrează o anestezie locală în locul unde se intervine chirurgical. În timp ce pacienta se află pe masa de operaţie, un anestezist-hipnotizator procedează la trecerea într-o stare mentală apropiată de somn. La final, pacienta se trezeşte conştientă, nestresată. “Prin cuvinte sugestive, pacienta este ajutată să regăsească o stare confortabilă, explică dr. Aurore Marcou, medic anestezist şi hipno-terapeut la Institutul Curie pentru fraceinfo. “Este ca şi cum aţi luat metroul, dar în gândul dumneavostră vă simţiţi în cel mai agreabil loc. Rolul medicului hipno-terapeut este de a introduce şi a însoţi pacienta într-un mediu prietenos, plin de senzaţii şi amintiri agreabile. Arta hipnozei constă în însoţirea pacientei într-un mod personalizat, de a o lasă să meargă unde vrea şi de a face exact ce pofteşte. Eu doar fac sugestii. La sfârşit, modific discret starea de hipnoză şi ajut pacienta să revină fără dificultate la realitate, sugerându-i aspecte importante post-operatorii privitoare la cicatrizare, poftă de mâncare etc., explică dr. Marcou.

În timpul intervenţiei, pacienta poate cere, dacă doreşte, efectuarea anesteziei generale. Intervenţiile sub hipnoză sunt posibile doar în operaţiile pe organe asupra cărora se poate efectua o anestezie locală (braţ, picior, ochi, sânt etc.). În schimb, nu este posibilă în operaţiile pe organe interne, profunde, cum sunt ficatul sau inima.

Hipnoza este rezervată persoanelor care nu suportă anestezia generală. De asemenea, chirurgia sub hipnoză este propusă tinerelor care au nevoie de recuperare rapidă după operaţie. De această metodă pot beneficia pacienţii sensibili, foarte în vârstă sau cu comorbidităţi majore, la care anestezia generală ar putea avea consecinţe severe. Chirurgia sub hipnoză nu este asociată cu stări de vomă şi de greaţă ca în anestezia generală. “Hipnosedarea este o excelentă alternativă la anestezia generală, oferind o mai bună recuperare post-operatorie, precizează dr. Severin Alran, chirurg la Institutul Curie. În prezent, în Franţa şi în alte ţări, numeroase centre dentare au adoptat tehnică hipnosedării. Abandonată câteva decenii, psihoterapia prin hipnoză este din nou în actualitate în cazurile de anexietate. Adepţii acestei metode susţin că naşterea sub hipnoză provoacă o relaxare generală favorabilă dilatării mai rapide a colului.

×