
Cu două săptămâni înainte de Paşte, reporterii Observator au dus la analize ouă vopsite cumpărate de pe rafturile mai multor supermarketuri și piețe. A fost analizat nivelul de pesticide, salmonela, camera de aer și prospețimea acestor produse. Rezultatele arată că vopseaua conține cantități mari de plumb.
Cum știi că oul poate fi consumat
"Camera de aer ne arată, de fapt, prospețimea oului. Cu cât camera de aer este mai mare, cu atât oul este mai puțin proaspăt. Nu este chiar atât de proaspăt. Deja indicele vitelinic se apropie de 1 pe 3. Fie au fost ținute în condiții neprielnice, fie că au fost etichetate în mod greșit, mult după ziua în care au fost produse", explică Alexandru Cîrîc, director ICA. Mai sunt valabile acum doar câteva zile. Chiar și fierte, ele nu mai pot fi consumate.
"Oul vopsit este un ou fiert tare și care poate fi consumat dacă este ținut la frigider după maxim o săptămână. Dacă va fi ținut și pe masă, pentru că mulți au obiceiul să aducă un coș cu ouă colorate și lasă acele ouă pe masă o zi întreagă sau o după-amiază întreagă. Deja timpul scade foarte mult. La 18, 20 de grade trebuie mâncate atunci și punct", a spune Anca Hâncu, nutriţionist.
Ouăle expirate pot provoca intoxicații alimentare grave.
"Oul trebuie să fie curat, nu e cazul aici, e chiar lipicios. Aspectul exterior este cel mai important; în al doilea rând, important este să încercăm fără să spargem dacă sună, cum s-ar spune. În momentul în care e un zgomot și se simte înăuntru ca și cum ar fi un material solid, nu e un pui, dar oul nu este proaspăt. Trebuie să vedem să nu fie deloc fisurate. Curat, fără niciun fel de fisuri și să nu sune!", precizează Alexandru Cîrîc, director ICA.
Însă consumatorii nu au date clare după care să se ghideze, rămânând să cumpere la întâmplare, să se ghideze după intuiție.
Un test moștenit de la bunici este astfel mai actual ca oricând. Pune oul crud într-un vad cu apă. Dacă se ridică la suprafață, atunci ese stricat.
Vopseaua de ouă
Au fost duse la laborator vopsea lichidă și pulbere.

"Conținutul de plumb dintr-o vopsea lichidă, care probabil se folosește direct pe ou, este mare. Din respectiva vopsea poate pătrunde prin coajă sau sunt ouă fisurate și pătrunde prin ou. Altfel, riscăm contaminări. Riscăm contaminări din vopsea, riscăm pentru ouăle cumpărate din comerț, contaminări de la raft, de pe carton. Cea mai bună este vopseaua pulbere pentru că este cea mai puțin contaminată și, atunci când o diluăm în apă, contaminarea oului va fi mult mai mică", afirmă Alexandru Cîrîc.
Controale ANPC înainte de Paște
"Este și în atenția noastră, începând de săptămâna viitoare, controale tematice privind sărbătorile pascale. Pentru că cei care vând la raft, 1, probabil sunt inconștienți sau nu și-au făcut analizele și iau vopseaua foarte ieftină, iar cei din retailerii mari nu sunt obligați să facă aceste analize. Pentru gust, pentru alte secrete știute și de noi, și de producători, cu bună știință, las-o ba camerge așa, nu, nu o să mai meargă așa! Anumite viduri de legislație care trebuie completate și adaptate la zi", a declarat Cristian Piedone, preşedinte ANPC.