x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Masajul care usureaza digestia

Masajul care usureaza digestia

20 Sep 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Doctorul Serban Damian, medic specialist in acupunctura, maseur profesionist masaj clasic si shiatsu, ne propune o serie de manevre care amelioreaza tranzitul intestinal. "In masajul shiatsu, stimularea digestiei se incepe printr-o punctare cu varfurile degetelor a conturului abdomenului, la un centimetru distanta de coaste, pe partea moale. Apoi se maseaza pe flancuri si se coboara spre zona inghinala. Apasarea trebuie sa fie blanda, dar ferma", explica dr. Serban Damian.

A doua tehnica pentru inlaturarea tulburarilor digestive consta intr-un masaj circular al abdomenului, care se executa cu palmele deschise, una peste cealalta. Un aspect foarte important in aceasta tehnica de masaj este sensul in care se efectueaza miscarea mainilor pe abdomen. Astfel, daca masajul se realizeaza in sensul acelor de ceas, este stimulat tranzitul intestinal. Specialistii recomanda aceasta tehnica in special celor care sufera de constipatie, dar si persoanelor sanatoase care vor doar sa aiba o digestie normala. In schimb, daca mainile se misca in sens invers acelor de ceas, tranzitul intestinal este incetinit, iar aceasta metoda este foare eficienta contra diareei. Masajul circular al abdomenului se realizeaza pe conturul abdomenului, formand cercuri egale.

Miscari in spirala


O alta manevra care da rezultate bune in cazul persoanelor cu tulburari digestive este masajul in forma de spirala.

Se porneste cu cercuri largi, apoi se ingusteaza din ce in ce mai mult, pana se ajunge la ombilic.

Specialistul realizeaza aceasta tehnica tinand o mana peste cealalta si aplicand o presiune usoara si profunda pe abdomen si apoi pe ombilicul pacientului.

"Aceasta tehnica este benefica, dar si placuta pentru pacient", precizeaza specialistul.

"Mai exista o tehnica eficienta contra problemelor digestive, si anume adunarea energiei pe linia mediana", arata medicul.

Se realizeaza tot mana peste mana, dar pe linia verticala care imparte abdomenul in doua.

Se exercita o presiune de sus in jos, pana in zona ombilicului, se aluneca usor cu mainile pana in zona inghinala, apoi de jos in sus se repeta manevra. Doctorul Serban Damian recomanda ca acest tip de masaj sa nu dureze mai mult de 10-15 minute, fie ca este realizat in cadrul masajului general, fie separat.

×
Subiecte în articol: terapii complementare