x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii naturale pentru durerea în gât

Remedii naturale pentru durerea în gât

de Magda Bucur    |    30 Dec 2016   •   21:10
Remedii naturale pentru durerea în gât
Sursa foto: samotrebizan/Getty Images/iStockphoto

Roșul în gât înseamnă durere, mâncărime și iritație pe interiorul gâtului, cu dificultăți la înghițirea alimentelor sau lichidelor. Aceasta apare cel mai frecvent atunci când răcim, suferim de viroze sau de gripă. Totuși, durerile în gât pot apărea și din cauza alergiilor, a aerului uscat sau poluat. Infecțiile bacteriene sunt răspunzătoare de un procent mic din cazurile în care apare durerea în gât, de aceea tratamentul cu antibiotice nu este indicat decât în urma unui control medical. În schimb, există multe remedii naturale pe care le puteți folosi pentru a vă trata durerea din gât.

RĂDĂCINA DE LEMN DULCE a fost folo­sită de-a lungul timpului pentru a trata roșul în gât. Amestecată cu apă, devine o soluție pentru gargară foarte sănătoasă. Un studiu din 2009 a arătat că această soluție calmează durerea din gât și reduce tusea.

MIEREA, amestecată în ceai sau consumată ca atare, este unul dintre cele mai cunoscute remedii din cămară pentru gâtul roșu. Unele studii spun chiar că mierea este mai eficientă la domolirea acceselor nocturne de tuse decât medicamentele antitusive. Mierea este un bun remediu şi pentru răni, astfel că durerea în gât va trece mai ușor.

APA SĂRATĂ. Gargara cu apă sărată este un bun tratament pentru gâtul roșu. Ea ajută și la fluidizarea secrețiilor din gât și elimină bacteriile răspunzătoare de infecție. Soluția cu apă sărată se face din jumătate de linguriță de sare, într-un pahar cu apă caldă. Dacă se face gargară cu o astfel de soluție din trei în trei ore, inflamația gâtului se reduce.

La fel de eficientă este și gargara cu APĂ ȘI BICARBONAT DE SODIU. Această soluție elimină bacteriile, fungii sau alte organisme care provoacă infecții în gât. Soluția se face dintr-un pahar cu apă călduță, un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu și un vârf de sare. Gargara se face odată la trei ore, sau de câte ori este nevoie.

CEAIUL DE MUȘEȚEL este un calmant natural, mușețelul fiind una dintre plantele folosite din vechime pentru tratamentul durerilor în gât. Are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și astrin­gente. Aburii infuziei de mușețel, inhalați, pot elimina simptomele răcelii, precum gâtul roșu. Consumul ceaiului de mușețel stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva durerii din gât.

×