x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Îndulcitor cancerigen

Îndulcitor cancerigen

de Cristina Andreea Calin    |    11 Mar 2008   •   00:00
Îndulcitor cancerigen

CE BEM, CE MĂNCĂM ● Zaharina şi ciclamatul prezintă riscuri mari pentru sănătate
Produsul analizat este folosit în general de persoanele care au grijă de silueta lor, dar şi de cei care suferă de diabet. Specialistul nostru nu le recomandă îndulcitorul nici măcar acestora, din cauza ingredientelor folosite.


CE BEM, CE MĂNCĂM ● Zaharina şi ciclamatul prezintă riscuri mari pentru sănătate
Produsul analizat este folosit în general de persoanele care au grijă de silueta lor, dar şi de cei care suferă de diabet. Specialistul nostru nu le recomandă îndulcitorul nici măcar acestora, din cauza ingredientelor folosite.


Clio este un îndulcitor pe bază de zaharină şi ciclamat. În compoziţia sa intră: "îndulcitori: ciclamat de sodiu E 952 – 57,8%, zaharină – E 954 15,5%, agent de afânare: bicarbonat de sodiu – E 500 13,7%, acidifiant: acid citric monosodic E 331 (citrat monosodic) – 13,0%".


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Îndulcitor pe bază de edulcoranţi chimici de sinteză acalorigeni, care conţine şi trei surse de sodiu: E 952, E 500 şi E 331".

Produsul analizat poate avea efecte negative din cauza conţinutului de zaharină, care este încadrată de Institutul American de Cercetări al Cancerului în grupa 2B ca agent cancerigen, doza zilnică admisă fiind de 2,5 mg/ kg corp. Mai mult, specialistul nostru atrage atenţia că zaharina poate interfera cu procesul de coagulare a sângelui, cu glicemia şi cu funcţiile digestive, perturbându-le. Ciclamatul de sodiu, E 952, a fost încadrat şi el de acelaşi prestigios institut de cercetări în categoria aditivilor cancerigeni, însă într-o grupă mai mică de risc – grupa 3. Doza zilnică admisă pentru consumul de ciclamat a fost stabilită la 11 mg/ kg corp, exprimată în acid ciclamic. Acest aditiv este fără valoare nutritivă. Ceilalţi doi aditivi alimentari utilizaţi pentru acest produs sunt consideraţi în general ca fiind inofensivi: acid citric monosodic – E331 şi bicarbonat de sodiu – E500.  


CONCLUZII. Din cauza conţinutului ridicat de edulcoranţi chimici de sinteză cancerigeni, produsul nu este indicat persoanelor sănătoase şi nici pentru managementul greutăţii în cure de slăbire. De asemenea, profesorul Mencinicopschi atenţionează că acest îndulcitor nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor suferinde de afecţiuni hepatice şi renale, celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor care suferă de diferite tipuri de cancer. Suferinzii de diabet vor consuma acest produs numai cu recomandarea medicului curant.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail  www.bundeconsum.ro. De asemenea, puteţi folosi numărul de fax 021.318.20.35 pentru a ne adresa sugestiile, dar şi reclamaţiile dumneavoastră legate de rubrica "Ce bem, ce mâncăm". Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum