x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet 4 iulie 2007

Reţeta de suflet 4 iulie 2007

04 Iul 2007   •   00:00


"Run, Forrest, run..." ar putea fi indemnul emblematic al noului mileniu. Trăim un timp atăt de grăbit, incăt nu mai avem cănd să ne oprim pentru a savura in linişte o măncare gătită gospodăreşte, după reţetele vechi. Nu mai e vreme de siestă.

Â

Rebeliunea melcilor a inceput!


"Run, Forrest, run..." ar putea fi indemnul emblematic al noului mileniu. Trăim un timp atăt de grăbit, incăt nu mai avem cănd să ne oprim pentru a savura in linişte o măncare gătită gospodăreşte, după reţetele vechi. Nu mai e vreme de siestă. Nu mai e vreme să-ţi planifici mesele, viaţa... Nu e de mirare, deci, că alimentaţia "fast-food" prinde din ce in ce mai mult teren. Ei bine, torentului acestuia fără sfărşit s-a găsit să i se opună... un melc.

Un melc este simbolul "rebeliunii" numite Slow-Food. Adică, pe limba noastră, "măncare gătită şi savurată pe indelete". Reţetele străvechi, pregătite din ingrediente "ne-armonizate" la găselniţele timpului nostru (modificări genetice, imbunătăţiri cu iod, cu fier etc.), incep să recăştige terenul. Pentru a-şi conserva sănătatea, omul a constatat că trebuie să-şi conserve tabieturile. Or, asta inseamnă şi o masă... ca la mama acasă. Iar dacă vreţi o reţetă tradiţională şi ecologică sută la sută, vă recomand să incercaţi prin casele ţăranilor noştri (pănă cănd lumea satului, ea insăşi, nu va fi pervertită). Sau incercaţi să vă procuraţi ingrediente naturale şi să pregătiţi ceva după o carte cu reţete originale (originare). Cum ar fi cele adunate de Dumitru Gălăţanu-Jieţ in "Momărlanii, ieri şi azi" (Editura MIM Craiova). Să incercăm "Cartofi fierţi cu brănză": "Se fierb cartofi mai mici ca mărime, in coajă. Cănd sunt fierţi se curăţă unul căte unul de coajă, se pune cu vărful cuţitului pe fiecare bucăţică puţin unt şi se consumă cu brănză. La ţară se folosesc şi cartofi copţi la cuptor cu brănză. Aceştia sunt copţi in coajă in cuptorul sobei. Se pot consuma şi in zilele de post cu moare de varză sau cu varză acră in loc de brănză". Simplu şi gustos, nu-i aşa?


Viză pentru State


Produsele fast-food nu sunt neapărat americane. Asta mi-a spus-o şi mie un american get-beget. "Să vedeţi ce măncăruri se fac la noi, la ferme sau in orăşele! E drept, in oraşele mari se mănăncă tot mai des «la pachet». Pănă şi curcanul de Ziua Recunoştinţei il găseşti gata preparat şi... congelat. Bun să-l pui la «microwaves». Dar cine cunoaşte gustul originar al bucătăriei americane nu va ezita să afle mai mult. Poate chiar de la sursă..."
Nu am fost in America. Nu ştiu ce gust au bucatele americane. Dar poate ar trebui să mă găndesc că, dacă vreau să aflu savoarea adevăratei American pie, ar fi bine să cer viză pentru State...

×
Subiecte în articol: editorial