Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 alimente care ne ajută să avem un ficat sănătos

10 alimente care ne ajută să avem un ficat sănătos

Natura ne oferă soluţii pentru a ne menţine sănătoşi. De pildă pentru a ne detoxifia ficatul există o listă destul de lungă cu fructe, legume şi verdeţuri. Noi vă prezentăm din această listă, primele 10 recomandări ale specialiştilor nutriţionişti:

1. Usturoiul

Doar o mică cantitate de usturoi este necesară ca să stimuleze enzimele ficatului care ne ajută să eliminăm toxinele. Alicina şi seleniul din usturoi sunt două componente care ajută la curăţarea ficatului.


2. Grapefruit

Bogat în vitamina C şi antioxidanţi, acest fruct potenţează procesul de curăţare a ficatului. Un păhărel cu suc proaspăt de grapefruit ajută la eliberarea enzimelor detoxifiante şi ajută la spălarea toxinelor carcinogene.


3. Sfecla şi morcovii

Amândouă, extrem de bogate în flavonoide şi betacaroten, ajută la buna funcţionare a ficatului.

4. Ceaiul verde

Ceaiul verde este poate cea mai sănătoasă băutură pentru ficat. Antioxidanţii conţinuţi de frunzele de ceai verde, catechinele, sunt compuşi care ajută la buna funcţionare a ficatului.

5. Legumele verzi, frunzoase

Frunzele verzi pot fi consumater crude, gătite sau sucuri. Clorofila din aceste frunze are abilitatea de a absorbi toxinele din fluxul sanguin. Clorofila mai are încă o calitate importantă, poate neutraliza metalele grele, chimicalele şi pesticidele din organism. Frunzele verzi ajută şi la buna funcţionare a vezicii biliare.

6. Avocado

Aceast superaliment  ajută organismul să producă glutationul, un compus necesar pentru curăţarea ficatului de toxinele periculoase.

7. Merele
Bogate în pectină, merele conţin constituenţi necesari pentru curăţarea organismului şi eliberarea toxinelor.

8. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline presat la rece, de in şi cânepă sunt extrem de bune pentru ficat când sunt consumate cu moderaţie. Aceste uleiuri ajută ficatul să se uşureze de povara toxinelor.

9. Varza

Ca şi brocoli şi conopida, mâncând varză ajutăm la stimularea a două enzime cruciale în curăţarea ficatului. Încercaţi să mâncaţi mai multe legume din familia cruciferelor.

Lămâile şi limetele

Aceste citrice conţin multă vitamina C, vitamină care ajută organismul la sintetizarea materialelor toxice în substanţe care se pot fi absorbite de apă. Beţi dimineaţă suc proaspăt de lămâie sau limetă şi veţi avea un ficat mai sănătos.

 

Subiecte în articol: alimente sanatoase
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri