„Singurătatea are un impact foarte real și semnificativ asupra sănătății mentale și fizice, asupra sistemelor de sprijin social și chiar asupra duratei de viață”, explică dr. Gayle MacBride, psiholog la Veritas Psychology Partners. „Singuratatea a fost legata de anxietate, depresie, tulburari de somn, niveluri mai ridicate de cortizol, agravarea afectiunilor cronice si chiar dificultati crescute de recuperare in urma unor probleme de sanatate.”
Recunoașterea semnelor de singurătate din tine și din ceilalți este primul pas către vindecare. Însă acest lucru nu este întotdeauna ușor, mai ales pentru femei.
„Femeile, în special, au mai multe șanse să interiorizeze singurătatea, crezând că nu este ceva ce pot controla și sunt singure pentru că ceva nu este în regulă cu ele, ceea ce se manifestă prin rușine”, spune dr. Emily Guarnotta, psiholog la Phoenix Health. „Acest lucru poate duce la un ciclu distructiv al rușinii care întărește singurătatea.”
Iată 10 comportamente comune ale femeilor care sunt singure, potrivit psihologilor:
1. Izolare socială
„Izolarea socială este unul dintre semnele principale că o femeie ar putea fi singură. Fie nu este invitată la evenimente – este lăsată în mod intenționat afară – sau nu are grupuri la care să se alăture”, spune dr. Michele Goldman,psiholog și consilier media al Hope for Depression Research Foundation. „Acest sentiment de a fi exclus sau neinclus poate duce la a te simți singur.”
Dr. Guarnotta spune că unele femei se retrag, evitând situațiile și interacțiunile sociale atunci când sunt invitate.
„Aceste tipuri de situații o fac să se simtă anxioasă sau pentru că îi este teamă să se apropie de ceilalți”, relatează ea. „Când este invitată la evenimente sociale sau de muncă, poate găsi o modalitate de a nu merge”.
2. Este ocupată excesiv
„Sunt ocupat” poate fi un motiv comun pentru o invitație refuzată la socializare. A avea multe de făcut să pară că o persoană este fluture social. Cu toate acestea, femeile excesiv de ocupate ar putea experimenta și o singurătate profundă.
„Unele persoane care sunt singure sunt, de fapt, cele mai ocupate dintre femei – femeia care „face totul”, dezvăluie dr. Goldman.
Dr. MacBride avertizează că excesul de activități este un comportament ascuns frecvent întâlnit la femeile care sunt singure.
„Umplerea calendarului cu evenimente și obligații nu înseamnă că simți o conexiune semnificativă și că ești susținut emoțional”, spune dr. MacBride.
3. Cantitate, în detrimentul calității
Este posibil să socializezi fără a avea conexiuni profunde.
„Unele femei pot face și menține relații destul de ușor, dar acele relații pot fi destul de superficiale”, explică dr. Goldman. „Acestea sunt relații de comoditate sau de proximitate, dar adesea le lipsește o vulnerabilitate emoțională adevărată. Chiar dacă ar putea părea că există o conexiune socială, lipsesc emoțiile, ceea ce poate duce la singurătate.”
4. Oamenii plăcuți
Dr. Guarnotta spune că femeile care sunt singure vor să-i facă pe ceilalți fericiți, în efortul de a obține și menține conexiuni.
„Ele pot spune întotdeauna da și își sacrifică propriile nevoi și dorințe pentru alții”, spune dr. Guarnotta. „Acest lucru poate fi, de asemenea, perceput ca fiind pozitiv de către ceilalți, dar ar putea duce la epuizare și resentimente.”
5. Pozitivitate excesivă
Să placă oamenilor nu este singurul mod în care femeile vor încerca să mascheze singurătatea.
„Pozitivitatea excesivă înseamnă a s prezenta într-o dispoziție bună, afișând doar emoții plăcute și fiind incapabil de a tolera mai multe emoții negative în sine sau în ceilalți”, subliniază dr. Guarnotta. „În timp ce – în anumite privințe – aceasta poate fi o calitate, ar putea dezactiva pe unii oameni dacă simt că nu este sinceră.”
6. Critic intern vorbăreț
Dr. Jan Miller, psiholog autorizat de la Thriveworks, spune că femeile singure sunt adesea extrem de dure cu ele însele.
„Ea poate observa o creștere a criticii sale interne sau a vocii negative care întărește credința fundamentală că ceva nu este în regulă cu ea, făcând-o să creadă că aceasta este explicația pentru singurătatea ei”, spune dr. Miller.
7. Hiper-independență
Femeile independente sunt apreciate, și din motive întemeiate. Cu toate acestea, hiper-independența poate fi și un steag pentru singurătate.
„Femeile singure par fi foarte independente”, explică dr. Guarnotta. „Pot prefera să facă lucrurile pe cont propriu decât să ceară ajutor. Dacă cineva se oferă să ajute, s-ar putea să nu accepte. Acest lucru le împiedică să fie rănite sau dezamăgitede alții.”
8. Evadare digitală
„Ore de derulare, urmărire excesivă și postări frecvente pe rețelele sociale pot fi o încercare de a înlocui conexiunile”, spune dr. MacBride. „Unii chiar folosesc acest lucru pentru a se simți apropiați de personalitățile online sau de pe rețelele sociale.”
9. Rămâne în relații nesănătoase
Nu toate conexiunile merită păstrate. Cu toate acestea, o femeie care simte că nu are pe nimeni altcineva poate rămâne într-o relație nesănătoasă.
„Când te simți singur, poți să-ți fie foarte frică să renunți la conexiunile pe care le ai, chiar dacă acestea sunt toxic”, explică dr. MacBride. „Poate fi greu să impui o limită și să pleci când ești epuizat din punct de vedere emoțional, dar te temi de abisul de a fi cu adevărat „singur”.
10. Îngrijire slabă de sine
Lipsa conexiunii cu ceilalți poate afecta modul în care o femeie se apreciază.
„Ea ar putea observa o scădere a îngrijirii de sine, cum ar fi mâncatul regulat, obiceiurile de îngrijire și angajarea în hobby-uri”, spune dr. Miller. „Aceste schimbări ar putea fi o reflectare a depresiei legate de singurătate, precum și un sentiment general de „de ce să mă mai deranjez?”, notează parade.com.