Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 întrebări frecvente despre probiotice

10 întrebări frecvente despre probiotice

Probioticele sunt suplimente alimentare care conțin microorganisme cu efecte benefice asupra echilibrului florei intestinale și a organismului, în general. Recomandate, de obicei, în asociere cu tratamentele cu antibiotice, probioticele sunt insuficient de bine cunoscute și apreciate în rândul populației. În acest articol, oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări în legătură cu probioticele.

1.La ce sunt utile probioticele?

Probioticele sunt considerate importante pentru dezvoltarea și susținerea unei comunități sănătoase de microorganisme la nivelul organismului, chiar și în condițiile administrării unor antibiotice sau ale unei alimentații dezechilibrate.

Mai mult decât atât, probioticele sintetizează substanțe cu efecte pozitive asupra modului de funcționare a sistemului imunitar.

2.Cum știu că am nevoie de probiotice?

Medicii susțin că orice tratament cu antibiotice sau antimicotice ar trebui însoțit de administrarea de probiotice, dar există și alte situații în care probioticele sunt recomandate:

  • Durere abdominală, modificări ale scaunului, balonare, greață;
  • Un declin al memoriei sau apariția de disfuncții cognitive;
  • Oboseală cronică și tulburări ale somnului;
  • Alterarea stării de spirit, depresie, anxietate.

3.Este recomandat să iau probiotice zilnic?

Este o întrebare frecventă, legată de siguranța administrării zilnice a probioticelor. Răspunsul specialiștilor este ferm și unanim: în general este sigur, ba chiar recomandat, să iei un supliment de probiotice în fiecare zi.

Este, în egală măsură, important să înțelegi că probioticele sunt un supliment alimentar, nu un medicament. Excepțiile legate de oportunitatea administrării zilnice sunt rare și au legătură cu anumite afecțiuni pe care le poate avea pacientul.

4.Cine NU ar trebui să ia probiotice?

Probioticele sunt considerate sigure, dar un studiu efectuat în 2017 susține că persoanele (adulți sau copii) cu boli grave sau cu sistem imunitar compromis ar trebui să evite să folosească probiotice. Unele dintre persoanele încadrate în aceste categorii au suferit infecții bacteriene sau fungice semnificative, în contextul utilizării probioticelor.

5.Cât ar trebui să dureze o cură de probiotice?

Nu există un interval standard de administrare a probioticelor. În general, se recomandă administrarea lor pentru o perioadă de 3 - 4 săptămâni. Diareea acută și intoleranțele alimentare reprezintă excepții de la această regulă.

6.În cât timp își fac efectul probioticele?

La majoritatea persoanelor este nevoie de 2 - 3 săptămâni pentru a se face simțite beneficiile unei cure de probiotice. Explicația este simplă: durează până când se formează o populație numeroasă de bacterii aparținând speciilor benefice, care să inhibe dezvoltarea bacteriilor nocive și să reducă nivelul de inflamație cronică.

7.În care parte a zilei se administrează probioticele?

Eficiența probioticelor este maximă atunci când sunt administrate pe stomacul gol, așadar cele mai bune momente ale zilei sunt dimineața, imediat după trezire, sau seara, înainte de culcare.

8.Probioticele mă pot ajuta să slăbesc?

Nu există nici o dovadă că administrarea de probiotice ar fi eficientă în lupta împotriva kilogramelor în plus. Unele studii susțin că probioticele nu au nici un impact asupra greutății sau a indicelui de masă corporală.

9.Ce alimente trebuie evitate în perioada administrării de probiotice?

Administrarea probioticelor nu impune restricții alimentare, dar eficiența repopulării intestinului cu o floră benefică este mai mare atunci când eviți să consumi băuturi carbogazoase, alimente intens procesate, alimente bogate în gluten sau un exces de carne roșie.

10.Ce se întâmplă când oprești tratamentul cu probiotice?

Întreruperea bruscă a tratamentului cu probiotice nu este o inițiativă înțeleaptă, deoarece studiile demonstrează o scădere bruscă a numărului de colonii de bacterii benefice din organism. O întrerupere treptată, alături de un consum adecvat de alimente fermentate, pare să fie mai eficientă în menținerea unui microbiom sănătos.

Probioticele aduc numeroase beneficii la nivelul tractului digestiv, dar ele sunt implicate în mult mai multe procese metabolice. Discută cu medicul sau cu farmacistul despre suplimentul de probiotice cel mai potrivit nevoilor tale.

Sursa foto: Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri