Jurnalul.ro Timp liber Relatii 10 semne că ai o minte mai ascuțită decât o persoană obișnuită

10 semne că ai o minte mai ascuțită decât o persoană obișnuită

de Anastasia Paul    |   

Cât de inteligent ești? Este o întrebare înșelător de simplă, pentru că adevărul este că există multe forme de inteligență.

Cele două tipuri principale sunt inteligența cristalizată, care este nivelul de cunoaștere, și inteligența fluidă, care este capacitatea de a înțelege concepte și procese complexe de raționament.

Deci, care sunt semnele că ai o minte mai ascuțită decât o persoană obișnuită?

1) Modestia cu privire la inteligența ta
Este greu să-ți evaluezi singuri acuitatea mentală. Oamenii extrem de inteligenți tind să subestimeze cât de deștepți sunt.

Dacă simți că ești inteligent, dar nu crezi că ești atât de inteligent, sunt șanse să fii mai deștept decât îți dai seama.

Acesta este cunoscut sub numele de sindromul Dunning-Kruger, în care oamenii care sunt mai puțin inteligenți tind să-și supraestimeze propria inteligență și invers.

„Oamenii inteligenți își subestimează adesea puterea creierului”, scrie cercetătoarea în psihologie Shana Lebowitz.

2) Curiozitate intensă și dorință de a afla mai multe
Cat de curios esti? Oamenii extrem de inteligenți au un sentiment intens de mirare cu privire la viață și despre învățarea de noi informații.

Aceasta vorbește despre inteligența fluidă sau capacitatea de a înțelege noi concepte, idei și sisteme.

Întotdeauna vrei să afli mai multe și să afli ceva ce nu înțelegi, și nu ești niciodată mulțumit de răspunsuri simple sau de clișee care termină gândurile.

Vrei să afli mai multe! După cum scrie neurologul Dr. Matthias Gruber:

„Curiozitatea poate pune creierul într-o stare care îi permite să învețe și să rețină orice tip de informație, ca un vârtej care aspiră la ceea ce ești motivat să înveți și, de asemenea, tot ce este în jurul lui.”

3) Cititul a început de la o vârstă fragedă
Ai început să citești de la o vârstă fragedă și ai avut o dorință intensă de a citi devreme.

Cititul este un tip de inteligență verbală care are legătură directă cu capacitatea mentală, iar când ai o minte mai ascuțită decât majoritatea, este ceva care îți vine ușor.

Ai început să citești relativ devreme în viață și ai continuat pe măsură ce te-ai maturizat.

Studiile psihologice susțin acest lucru, arătând că începerea citirii devreme se corelează cu o inteligență ridicată. Un studiu psihologic din Marea Britanie a constatat că gemenii identici aveau o inteligență mai mare printre gemenii care învățaseră să citească mai devreme.

4) Practici ascultarea activă
Ascultarea activă este un atribut cheie al bărbatului sau femeii extrem de inteligenți.

Dacă rezonezi cu asta, atunci este ceva pe care l-ai cultivat de-a lungul vieții: dorința și capacitatea de a auzi ceea ce spune cineva, precum și de a asculta între rânduri. Înțelegi ce spun ei și înțelegi ce înseamnă și temerile, dorințele și ideile neexprimate din spatele a ceea ce spun.

Nu doar patinezi de-a lungul suprafeței, ci mergi mai adânc.

După cum spune psihologul clinician, dr. Catherine Jackson:

„Într-o lume în care oamenii vorbesc pentru a dovedi cine sunt, oamenii foarte inteligenți sunt opusul.”

5) Abordezi problemele în moduri unice
Un semn cheie că ai un mental mai ascuțit decât majoritatea este că ai abilități unice de rezolvare a problemelor.

Abordezi lucrurile din unghiuri unice și vezi provocările în moduri diferite, pe care alții nu le văd la început.

Este firesc să gândești în afara normei, iar punctul tău de vedere extrem de analitic este capabil să abordeze problemele dintr-o mentalitate cu mai multe fațete, care ia în considerare multe unghiuri și subtilități ale unei situații.

Acesta nu este ceva ce poate face toată lumea.

„Un intelectual abordează provocările cu o mentalitate analitică și chiar sceptică, dornic să lucreze printr-un labirint de scenarii”, notează cercetătorul în psihologie, Cassidy Morrison.

6) Ai o memorie foarte ascuțită

Memoria și acuitatea mentală merg mână în mână.

După cum subliniază Jackson, „o memorie de lucru bună și o inteligență generală sunt foarte corelate”.

Dacă descoperi că îți amintești adesea detalii specifice despre oameni, situații, conversații și locații, probabil că ești mult mai inteligent decât majoritatea persoanelor.

Adevărul este că mulți oameni sănătoși din punct de vedere neurologic pur și simplu nu își amintesc prea multe și motivul este că nu percep și nu observă multe din ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Tu, prin contrast, iei în considerare fiecare mic detaliu chiar și atunci când nu vrei și ai o memorie foarte specifică.

7) Subiectele banale te plictisesc 
Există un timp și un loc pentru discuții, dar toleranța ta este minimă.

Dacă oamenii vor sta în preajma ta să vorbească despre cel mai recent reality show sau despre Rihanna, te îndrepti spre ieșire cât de cât de repede. 

Dacă subiectul este puțin mai profund sau mai relevant, s-ar putea să fii implicat, dar atunci când repetă doar tendințe culturale și narațiuni superficiale, te plictisești groaznic.

„Cei mai deștepți oameni urăsc adesea cel mai mult vorbele banale. Nu sunt nici pe departe la fel de interesați de vreme sau în ce echipe sportive sunt copiii altora. Mulți oameni inteligenți pur și simplu se plictisesc”, notează Morrison.

8) Inteligența corporală

Acuitatea mentală nu se extinde doar la minte, ci și la corp. Acest tip de inteligență, cunoscut sub numele de kinestezic corporal, se referă la capacitatea ta mentală de a corela mișcările corpului cu deciziile și intențiile tale mentale. Aceasta este mult mai mult decât flexibilitate, este capacitatea de a-ți aminti, de a replica și de a inova modelele de mișcare și funcții pe care le-ai făcut înainte sau le faci pentru prima dată.

„Inteligenta corporala-kinestezica inalta se poate traduce printr-o mai buna dexteritate si coordonare. Îți amintești modelele de mișcare și, de asemenea, le poți reproduce fără prea mult efort”, explică scriitoarea de psihologie Crystal Raypole.

9) Ambiguitatea nu te amenință

Să ai răspunsuri clare alb-negru este satisfăcător, dar ești capabil să tolerezi și să acceptați ambiguitatea.

Poți aborda întrebări, probleme și subiecte din mai multe unghiuri și poți înțelege că există multe nuanțe de gri. Acest lucru nu înseamnă că adevărul este neapărat „subiectiv” sau „pur relativ”, dar înseamnă că răspunsurile simple nu sunt întotdeauna adevărate.

În loc să te frustreze, asta doar îți stârnește curiozitatea și dorința de a te apropia de răspunsuri semnificative și precise despre existență, viață și tot ce întâlnești și experimentezi.

După cum a constatat un studiu psihologic norvegian, „oamenii cu această mentalitate ar putea dezvolta tehnici și interese mai sofisticate de rezolvare a problemelor, dezvoltând, la rândul lor, o inteligență fluidă și cristalizată mai mare.”

10) Faci tot posibilul să te pregătești pentru neașteptat

Ca persoană cu o acuitate mentală mai ascuțită decât majoritatea, faci tot posibilul să fii pregătit. Oricine poate fi orbit uneori, desigur, dar faci tot posibilul să fii adaptabil.

Știi că multe provocări din viață pot fi anticipate dacă le abordăm cu raționalitate și previziune. Așa că faci tot posibilul să fii așa, rămânând, de asemenea, flexibil, dacă și când au loc schimbări.

După cum scrie Raypole: „Adaptabilitatea este o componentă cheie a inteligenței. Descrie capacitatea ta de a te adapta la situații noi sau evenimente în schimbare. Această trăsătură se poate conecta și cu reziliența, care este capacitatea ta de a te recupera din adversitate”, notează geediting.com.

 

 

Subiecte în articol: inteligenta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri