Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Vrei să trăieşti până la 100 de ani? Iată cum

Vrei să trăieşti până la 100 de ani? Iată cum

de Andreea Tiron    |   

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, există o abordare simplă pentru a ne îmbunătăţi sănătatea la bătrâneţe şi a trăi mai mult.

Nutriţie, activitate fizică, stil de viaţă. Cercetările asupra longevităţii au descoperit că există mulţi factori care pot contribui la o viaţă lungă. Dar se spune că o schimbare majoră nu este suficientă, pentru a asigura o sănătate bună în timp. Potrivit unui studiu al Universităţii California din San Diego (UCSD), de fapt, nu este nevoie de mult: a menţine o greutate stabilă după vârsta de 60 de ani garantează o şansă mai mare de a trăi o viaţă excepţional de lungă, de până la 90 sau chiar 100 de ani, transmite LONGEVITY Magazine.

Studiul UCSD a analizat date de la 54.437 de femei aflate în postmenopauză care au participat la o initiaţivă de sănătate a femeilor. Cercetătorii s-au uitat atât la modificările greutăţii pe termen scurt, cât şi pe termen lung, şi le-au comparat cu vârsta lor.

Constatarea a fost că femeile care şi-au menţinut o greutate stabilă în timp au avut de 1,2 până la 2 ori mai multe şanse de a ajunge la vârste cuprinse între 90 şi 100 de ani. În schimb, pierderea neintenţionată în greutate a fost legată de o scădere semnificativă a probabilităţii de a atinge aceste repere.

Studiul evidenţiază importanţa menţinerii unei greutăţi stabile, în special pentru femeile în vârstă: o scădere în greutate de 5% sau mai mult ar fi de fapt asociată cu o probabilitate cu 51% mai mică de a trece pragul de 90 de ani. Aşa cum o creştere în greutate de 5% sau mai mult nu pare să contribuie la longevitate.

Acest lucru pare să sublinieze importanţa menţinerii unei greutăţi stabile ca obiectiv pentru a trăi mai mult şi mai sănătos, potrivit lui Aladdin H. Shadyab, autor al studiului şi profesor la UCSD’s School of Public Health and Human Longevity Sciences: „I Concluziile noastre sprijină stabilitatea. greutatea ca obiectiv pentru longevitate la femeile în vârstă”, explică specialistul.

Echipa USCD a evaluat, de asemenea, cauzele din spatele scăderii în greutate, categorizând-o ca intenţionată sau involuntară. Constatarea în acest caz a fost că femeile care au slăbit intenţionat aveau şanse cu 17% mai puţine să împlinească vârsta de 90 de ani. Cei care au slăbit neintenţionat aveau şi mai puţine şanse să slăbească, adesea din motive precum boală şi stres.

Descoperirea deschide un nou capitol în înţelegerea longevităţii: în loc să se concentreze pe pierderea în greutate, accentul se poate muta pe menţinerea unei greutăţi stabile. „În loc să ne concentrăm pe pierderea sau creşterea în greutate după vârsta de 60 de ani, va fi mai important să punem accent pe menţinerea greutăţii la cei care sunt în general sănătoşi”, admit cercetătorii, care spun că menţinerea unei greutăţi stabile este o strategie eficientă şi, în general, simplă pentru femei (dar nu numai) care îşi propun să trăiască mult timp.

Dar, deşi oferă informaţii valoroase, merită să reţineţi că studiul este de natură observaţională şi este posibil ca aceste concluzii să nu se aplice tuturor. Cercetătorii înşişi admit că bolile trebuie luate în considerare şi atunci când vorbim despre greutatea corporală.

Şi este esenţial să consultaţi profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru sfaturi personalizate, deoarece circumstanţele individuale pot varia.

Subiecte în articol: longevitate greutate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri