După scandalurile izbucnite în urma administrării unor grupe greşite de sânge, la doua spitale din Capitală, Ministerul Sănătăţii a cerut verificarea situaţiei autorizării centrelor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private. Rezultatul este dezastruos: 108 spitale publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de Direcţiile de Sănătate Publică.
Ministerul a ajuns la aceste cifre comparând datele privind unităţile medicale care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii cu datele furnizate de către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele.
Deşi pare incredibil, printre spitalele care nu sunt autorizate să facă transfuzii, dar au primit sânge în 2016, se află mai multe unităţi importante din Bucureşti (Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “CC Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Spitalul de Copii “Victor Gomoiu”) şi din ţară (Spitalul de Urgenţă Braşov, Spitalul de Copii Braşov, Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj, Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul de Urgenţă Satu Mare). Pentru alte unităţi, cum ar fi Spitalul CF2 sau Spitalul Elias nu există date de la DSP, potrivit ministerului.
Prin urmare, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis ca, în perioada 2-12 august, DSP-urile să verifice toate unităţile de transfuzii neautorizate, fiind investigate motivele pentru care nu au autorizaţie, şi să stabilească planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum 3 luni.
Aceste unităţi se vor supune unui “plan de tranziție” care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. Este luată în considerare, de exemplu, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare.
Termenul nenegociabil este 1 noiembrie, anunță Ministerul Sănătății, precizând că va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare.
Ministerul Sănătăţii a anunțat că lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.