Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 3 semne că lipsa de îndemânare ascunde probleme grave de sănătate

3 semne că lipsa de îndemânare ascunde probleme grave de sănătate

de Anastasia Paul    |   

Cu toții ne împiedicăm sau scăpăm lucruri din când în când dar există un moment în care accidentele pot indica că se întâmplă ceva mai profund.

Dacă ești unul dintre acei oameni care nu pare să se împiedice niciodată de propriile picioare, să se lovească de mobilier sau să spargă paharul preferat, consideră-te norocos. Mulți dintre noi suntem puțin stângaci. 

Uneori, totuși, stângăcia poate fi semnul unei probleme mai mari decât a avea nevoie doar de un bandaj sau de a aștepta ca o vânătaie să se vindece. Poate indica o problemă mai mare legată de creierul nostru.

„Există multe probleme medicale care pot duce la stângăcie, inclusiv afecțiuni medicale generale, disfuncții hormonale, probleme vizuale și tulburări neurologice”, spune dr. Alessandro Di Rocco, de la Northwell Health.

„Printre cele mai frecvente probleme neurologice sunt mini-accidentele vasculare cerebrale”, cauzate de ocluzia vaselor mici de sânge din creier, bolile neurodegenerative ale creierului, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer, care se dezvoltă frecvent la persoanele în vârstă, sau alte tulburări neurologice, inclusiv acumularea. de lichid în creier (hidrocefalie), inflamație și boli ale nervilor periferici (neuropatie)”, precizează acesta. 

Înainte să intri în panică și să apelezi la google pentru mai multe informații, iată ce spun medicii neurologi despre aceste semne de stângăcie:

1. Accidente sau răni frecvente
Neuropsihologul Sanam Hafeez afirmă că, din punct de vedere medical, este important să luăm în considerare că un anumit grad de stângăcie este normal.

„O persoană obișnuită poate avea momente de stângăcie, care pot include răsturnarea unor obiecte sau vărsarea unei băuturi, dar de obicei nu este ceva de care să-ți faci griji”, spune acesta, observând că, uneori, stângăcia poate fi un efect secundar al anxietății.

Însă un semn care trebuie să-ți dea de gândit cu privire la stângăcia ta este o creștere bruscă a accidentelor sau rănilor. Dacă observi că suferi des de accidente minore sau cazi, are fi o idee bună să consulți un medic.

2. Funcțiile cu care în mod normal nu aveai probleme devin dificile
Atunci când funcțiile cu care, în mod normal, nu ai probleme în a le executa devin dificile, stângăcia poate fi un semn al unei afecțiuni,  spune  Di Rocco.

„De exemplu, chiar și o persoană care nu a fost niciodată prea îndemânatică în executarea sarcinilor manuale, poate începe să scape obiecte, să aibă dificultăți în a scrie sau de mers, ori poate începe să cadă mai mult”, a explicat acesta.

3. Neîndemânarea ta este nouă și șocantă
Pentru mulți dintre noi, puțină stângăcie face parte din viața de zi cu zi. Dar ar putea fi un semn că stângăcia ta nu este normală dacă te gândești: „De ce nu pot să-mi păstrez echilibrul?” sau „De ce îmi tot scap telefonul?”

„Stângăcia normală este ceva ce ai avut întotdeauna din copilărie”, precizează dr. Amparo Gutierrez, neurolog la Institutul de Neuroscience din Orlando Health. „O nouă stângăcie care se dezvoltă în ore sau zile este anormală și trebuie solicitat sfatul medicului.”

Și Di Rocco a subliniat acest lucru.

„Schimbările în dexteritate sau conștientizarea că ai devenit stângaci ar trebui să determine o evaluare medicală, mai ales dacă stângăcia este persistentă și nu ocazională”, a spus el.

Creșterea rănilor și a accidentelor cauzate de stângăcie sunt semne că ar trebui să discuți cu medicul.
Probemele mai dese de îndemânare nu semnifică mereu ceva grav dar trebuie să verifici. 
În timp ce o accelerare bruscă a stângăciei ar putea fi un semn al unei probleme grave de sănătate, pot exista și alte explicații cu soluții mai simple.

„O creștere a stângăciei ar putea fi atribuită deficiențelor de vitamine sau minerale, precum vitamina B12 sau magneziu”, spune Hafeez.

De asemenea, este posibil ca un nou medicament să provoace stângăcie.

O creștere a stângăciei poate fi, de asemenea, o parte normală a procesului de îmbătrânire, conform lui Di Rocco.

„Ceea ce este funcția normală sau stângăcia la vârsta de 30 de ani, este foarte diferit de la vârsta de 70 de ani”, afirmă medicul.

De exemplu, oamenii tind să aibă mai multe probleme cu echilibrul pe măsură ce îmbătrânesc și pot cădea mai des, dar asta nu înseamnă neapărat că se întâmplă ceva grav cu creierul lor.

Având toate acestea în minte, dacă ești îngrijorat de o creștere a stângăciei, este întotdeauna o idee bună să vorbești cu un profesionist din domeniul sănătății.

„Dacă observi o stângăcie persistentă care interferează cu activitățile tale zilnice sau pare să se înrăutățească în timp, este o idee bună să vezi un medic”, a spus Hafeez. „Dacă stângăcia este însoțită de alte simptome, cum ar fi o durere de cap severă, slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire, confuzie, modificări ale vederii, amețeli sau pierderea echilibrului, consultată imediat un medic.”

Stângăcia este o parte normală a ființei umane dar dacă începe să interfereze cu viața de zi cu zi sau observi o schimbare bruscă a abilităților motorii, este indicat să mergi la doctor, potrivit huffpost.com.

Subiecte în articol: indemanare neindemanatic sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri