Centrele de transfuzie sanguină vor fi modernizate începând chiar din primul trimestru al acestui an, pentru acest lucru fiind deja prevăzut un buget de 30 de milioane de lei, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Totodată, ministrul a propus ca aceste centre să fie deschise și în weekend, pentru a stimula donarea de sânge în România.
Ministrul Victor Costache a dat asigurări că modernizarea centrelor de transfuzii sanguine va fi demarată rapid.
„Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează şi nu putem asista la dezbateri fără să luăm nicio decizie între timp. (...) Nu ascund şi cu toţii suntem de acord că centrele de transfuzii sanguine trebuie modernizate. (...) În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020. Începe în primul trimestru al anului 2020”, a declarat Costache ieri, în cadrul unei dezbateri pe tema reorganizării sistemului de transfuzie sanguină, care a avut loc, ieri, la Palatul Parlamentului.
Mai mult, în contextul în care numărul donatorilor de sânge este foarte mic în România (cu o medie de aproximativ 200 pe zi), ministrul a propus ca toate centrele de transfuzii să fie deschise și în weekend, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene. „Vreau să reuşim şi noi să fim precum celelalte ţări europene, să lucrăm în weekend. Dacă putem în spitale, putem şi în centrele de transfuzie”, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că „trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică”.
Crizele de imunoglobulină, spaima pacienţilor
Pe lângă modernizarea centrelor de transfuzie, este nevoie de o legislație privind transfuzia sanguină, în care produsele de sânge și produsele de plasmă sanguină să fie tratate separat, în capitole distincte, au subliniat reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi.
Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, a atras atenţia asupra faptului că centrele de colectare a plasmei sanguine umane (care stă la baza producerii imunoglobulinei) au nevoie de o dotare specifică, pentru a respecta normele europene. În lipsa acestor dotări, România nu va fi primită în rețeaua europeană pentru a fracționa plasmă.
Reprezentanţii pacienților spun, de asemenea, că bolnavii din România, mai ales adulţii, primesc doze mult mai mici de imunoglobulină faţă de cât ar avea nevoie, iar accesul la acest produs farmaceutic va fi tot mai greu în anii următori.
„Se preconizează că, în jurul anului 2025, unul din trei pacienţi care are nevoie de imunoglobulină nu va putea să aibă acces la aceasta din cauza materiei prime, care este plasma umană colectată de la donatori”, a precizat Otilia Stângă, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare.