Jurnalul.ro Continut platit 4 vaccinuri opționale care ar trebui făcute până la vârsta adolescenței

4 vaccinuri opționale care ar trebui făcute până la vârsta adolescenței

Bolile pot să apară la orice vârstă, iar multe dintre ele se transmit cu ușurință într-o colectivitate. Iar acest lucru înseamnă că, de cele mai multe ori, copiii prezintă mai multe riscuri odată cu intrarea în colectivitate, la grădiniță sau la școală. Sistemul lor imunitar este încă fragil, însă poate fi ajutat prin vaccinare.

Vaccinurile opționale, deși nu sunt incluse în schema națională de vaccinare, sunt foarte eficiente și pot proteja copiii de boli contagioase grave, care ar putea să apară pe măsură ce cresc. Iată care sunt vaccinurile opționale care ar trebui făcute copiilor, de preferat până la vârsta adolescenței:

Vaccinul antivaricelă

Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Deși afectează cu precădere copii, varicela poate să apară și la adulți. Majoritatea cazurilor au manifestări ușoare, însă pot să apară complicații dacă sunt afectați copii cu un sistem imunitar slăbit.

Vaccinul antivaricelă este singura modalitate de a preveni apariția bolii. Deoarece varicela este contagioasă, vaccinarea asigură protecția necesară și previne îmbolnăvirea la copii, dar și la adulți. Trebuie menționat că, în cazul adulților, varicela este mult mai agresivă.

Vaccinul HPV

Infecția cu virusul HPV reprezintă una dintre principalele cauze ale apariției cancerului de col uterin. Iar protejarea împotriva acestei boli grave se poate face încă din copilărie. Vaccinul HPV este recomandat să fie făcut în jurul vârstei de 11-12 ani deoarece atunci are efect crescut, însă poate fi făcut încă de la vârsta de nouă ani.

Vaccinul HPV poate să fie făcut atât de fete, cât și de băieți. Perioada preadolescenței este cunoscută ca fiind perioada în care vaccinul oferă cel mai puternic răspuns imunitar. Odată cu înaintarea în vârstă, eficiența vaccinului scade. Este important de menționat faptul că vaccinarea poate reduce și riscul de dezvoltare a unor afecțiuni precum displazia cervicală sau a altor leziuni precanceroase.

Vaccinul antimeningococic

Boala meningococică este cauzată de bacteria Neisseria meningitidis și poate să fie destul de agresivă în cazul copiilor și adolescenților. Are o evoluție rapidă și severă și produce numeroase complicații grave, precum meningita sau septicemia.

Vaccinul antimeningococic poate să fie făcut încă de la vârstă de șase săptămâni și reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție și protejare împotriva bolii. În unele cazuri, pot fi analizați markeri suplimentari, precum markerul ROMA care estimează riscul de cancer ovarian, tocmai pentru a evalua riscurile asociate bolilor severe, așa cum este meningita.

Vaccinul hepatitic A

Hepatita A este cunoscută și ca boala mâinilor murdare și se poate răspândi cu ușurință prin contact cu o persoană infectată. Deși la adulți apar simptome, este important de menționat faptul că, în cazul copiilor, hepatita A nu prezintă simptome.

Vaccinul hepatitic A se face în două doze, ajută la producerea de anticorpi și protejează copiii împotriva bolii hepatice. Prima doză se poate face încă de la vârstă de 12 luni, iar cea de-a doua doză trebuie făcută la cel mult șase luni după prima doză.

Vaccinarea reprezintă o metodă sigură de prevenție și protecție împotriva unor boli grave. Există numeroase boli extrem de contagioase care pun în pericol sănătatea copiilor. Vaccinurile opționale, deși nu sunt asigurate gratuit că în cazul celor obligatorii, ar trebui administrate copiilor pentru a-i proteja și pentru a preveni transmiterea bolilor.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri