Orașul și stelele de Arthur C. Clarke
În Diaspar, singurul oraș rămas pe Pamant, ecourile trecutului reverberează în prezent. Potrivit legendelor, Omul cucerise stelele, dar expansiunea îi fusese stopată de întâlnirea cu o rasă mai avansată, cunoscută ca Invadatorii. Dupa o serie de conflicte devastatoare, omenirea promisese că nu va mai părăsi niciodată Pământul. Așa spuneau legendele...
Apoi, semnalele respective se transformasera într-un ritual lipsit de sens, întreținut în prezent doar de o creatură incapabilă să învețe și de un robot incapabil să uite.
Anihilare de Jeff VanderMeer
Aria X: un misterios teritoriu abandonat, aflat in carantina. Pana acum, unsprezece echipe de exploratori au disparut in misiune. A douasprezecea este formata din patru femei: un psiholog, un antropolog, un topograf si un biolog – cea prin ochii careia ni se infatiseaza Aria X, cu toate ororile si splendorile ei, sfidand granitele rationalului. Dupa ce si-a lasat in urma numele si identitatea, biologul se confrunta cu forme de viata care depasesc orice imaginatie, dar si cu povestea paralela a sotului ei, fost explorator al Ariei X. Secretele pe care fiecare le-a adus cu sine sunt la fel de periculoase ca lumea pe care o exploreaza.
Viseaza Androizii Oi Electrice? de Philip K. Dick
Până în 2021, Războiul Mondial a ucis milioane de oameni, ducând specii întregi la dispariție și trimițând omenirea în afara planetei. Cei care rămân râvnesc la orice creatură vie, iar pentru cei care nu își permit una, companiile au construit simulacre incredibil de realiste: cai, păsări, pisici, oi. Ei chiar au construit oameni. Imigranții pe Marte primesc androizi atât de sofisticați încât nu se pot distinge de bărbați sau femei adevărate...
All Our Wrong Todays de Elan Mastai
Este 2016, iar în lumea lui Tom Barren, tehnologia a rezolvat toate problemele omenirii – nu există război, sărăcie, avocado insuficient copt. Din păcate, Tom nu este fericit. A pierdut fata visurilor sale. Și ce faci când ai inima frântă și ai o mașină a timpului? Ceva stupid.…
Deposedații de Ursula K. Le Guin
Anarres si Urras sunt doua lumi gemene din Tau Ceti pe care s-au dezvoltat civilizatii diametral opuse sub aspectul guvernarii, dar si al folosirii resurselor, al biodiversitatii si al modului de viata al locuitorilor.
Desi liberi, anarhistii de pe Anarres duc o viata aspra, plina de lipsuri, fiind constransi sa utilizeze cat mai chibzuit resursele limitate de care dispun si sa puna interesele comunitatii mai presus de toate. In schimb, bogatul Urras se bucura de o guvernare democratica, dar este macinat de materialism si cupiditate.
Shevek, un reputat profesor universitar de fizica de pe Anarres, porneste intr-o calatorie spre Urras pentru a deschide dialogul cu savantii de acolo si a-si prezenta teoriile stiintifice care ar putea revolutiona calatoriile interstelare. Contactul pe care il stabileste va duce la schimbarea conceptiilor lui Shevek, dar si la transformarea celor doua societati.