Jurnalul.ro Timp liber Relatii 5 cele mai comune motive care duc la despărțire și divorț. Care sunt soluțiile pentru o viață frumoasă împreună

5 cele mai comune motive care duc la despărțire și divorț. Care sunt soluțiile pentru o viață frumoasă împreună

de Anastasia Paul    |   

Divorțurile și despărțirile sunt un cumul de probleme nerezolvate, resentimente, certuri și răni vechi.

Este important nu doar să rezolvăm problemele pe măsură ce apar, ci să le gestionăm într-un mod constructiv.
În loc să ne concentrăm pe schimbarea celuilalt, scopul este de a schimba climatul emoțional.

Când cuplurile se află în pragul despărțirii sau divorțului, ele vorbesc de obicei despre ajungerea la un rezultat final.

La bază se află de obicei probleme de lungă durată care au atins în sfârșit punctul culminant. Iată 5 cele mai comune motive care duc la ruperea unei relații:

1. Argumentele scapă de sub control
Când argumentele scapă de sub control, unde niciunul nu poate frâna, aici te afli  pe un teritoriu periculos - comentarii jignitoare, insulte și chiar violență care creează cicatrici și resentimente de lungă durată.

Citiți și Secretul longevității. Ce spune cel mai vârstnic om de pe Pământ: „De ce am trăit atât de mult.."

2. Probleme nerezolvate
Aceste argumente scăpate de sub control pot fi urmate de câteva zile de ignorare reciprocă, pretinderea că nu s-a întâmplat nimic sau scuze umile. Dar cuplul evită să se întoarcă la subiect de teamă să nu înceapă o altă ceartă. Pentru cuplurile care evită conflictele, înlocuiesc cearta cu distanța emoțională, însă rezultatul este același – problemele rămân nerezolvate iar cuplul se plimbă mereu pe coji de ouă.

3. Declanșarea rănilor emoționale
Cu toții ieșim din copilărie cu declanșatoare emoționale. Nu numai că acești declanșatori inițiază argumentele, dar fiecare declanșator îl alimentează pe celălalt.

4. Acumularea resentimentelor
Argumentele constante sau distanța, declanșarea constantă a rănilor emoționale și stivuirea problemelor nerezolvate au o plată. Trecutul, mai degrabă decât plin de amintiri și sentimente bune, este presărat de răni care se aprind periodic și formează o sursă de depresie, deznădejde sau resentimente mocnite. Fiecare este sensibilizat la negativ; orice lucru pozitiv pare a fi o aberație.

5. Lipsa intereselor și legăturilor comune
În cele din urmă, unele cupluri încearcă să ocolească problemele de mai sus prin distragerea atenției. Încetează să mai fie un cuplu, concentrați pe activitățile copiilor sau dependenți de muncă, lăsând puțin timp sau energie pentru relația lor. Pe măsură ce copiii devin mai mari și mai independenți, cuplurile se retrag și vechiul lipici care îi ținea împreună dispare. Gândul de a petrece următorii 20 de ani sau mai mulți ca niște colegi de cameră nu mai este o opțiune.

Care sunt soluțiile

Cum eviți despărțirile sau divorțurile? Răspunsul este evident, dar poate fi dificil: trebuie să abordezi problemele cu care te confrunți cel mai mult.

Stăpânește argumentele
Pentru a evita daunele pe care le pot provoca argumentele, trebuie să faceți două lucruri:

1. Să vă controlați emoțiile pentru a nu scăpa de sub control argumentele. Cheia este să te concentrezi asupra ta, să-ți dai seama că mânia ta crește și să iei pași comportamentali pentru a frâna - să spui că ești supărat și pleci, dar te vei întoarce, ascultând mai degrabă decât argumentând. 

Citiți și Furtuni în România: Cod portocaliu pe litoral, ploi torențiale și grindină în jumătate de țară

2. Întoarce-te să rezolvi problema, mai degrabă decât să o mături sub covor. Cheia este să aștepți până când emoțiile s-au răcit complet, astfel încât să poți ieși din mintea ta emoțională și să concepi un plan care să funcționeze pentru amândoi.

Vindecă rănile, nu călca pe ele

În loc de cearta despre a cui realitate este corectă și cine este mai mult victima, provocarea este să lucrați împreună.

Este vorba despre a fi sensibil la modul în care sunt discutate problemele; fiecare trebuie să se uite la celălalt pentru a oferi îndrumări.

Înlocuiește resentimentele cu compasiune și apreciere
Deoarece nu poți schimba trecutul, cheia vindecării resentimentelor este să schimbi ceea ce faci în prezent - să arăți compasiune și apreciere, evitând să mergi în trecut când ești furios și, în schimb, să mergi mai departe pentru a rezolva problemele de zi cu zi.

Construiește conexiunea
Provocarea a începe cu a vorbi despre elefantul din cameră - deconectarea și distragerera atenției. Apoi, rupe tiparele pilotului automat creând în mod conștient altele noi: programarea nopților de întâlnire și sex, explorarea de noi interese - concerte rock, lecții de tango, observarea păsărilor. Trebuie să-ți muți relația din spate în față.

Soluțiile sunt clare: controlul emoțiilor, rezolvarea problemelor, avansarea și găsirea unor modalități mai bune de conectare. În loc să păstrezi resentimente și să încerci să schimbi cealaltă persoană, concentrează-te pe schimbarea climatului emoțional, potrivit psychologytoday.com.

Subiecte în articol: despartire divort relaţii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri