Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. 5 preparate din flori de soc

Sfaturi în bucătărie. 5 preparate din flori de soc

de Redacția Jurnalul    |   

Florile de soc ne încântă simțurile cu parfumul lor dulce și gustul delicios. Din acestea se pot prepara siropuri și deserturi.

1. Sirop de soc 

Ingrediente:

30-40 flori mari de soc

3 litri de apă

3 kg zahăr

3 lămâi bio (fără ceară)

50 g sare de lămâie (opțional, pentru conservare)

Mod de preparare:

Spală florile cu grijă și pune-le într-un vas mare împreună cu apa și feliile de lămâie. Lasă la macerat 24-48 de ore, la rece. Strecoară lichidul, adaugă zahărul și sarea de lămâie. Fierbe amestecul până când zahărul se dizolvă complet. Toarnă siropul în sticle sterilizate și păstrează-l la loc răcoros. Se servește diluat cu apă plată sau minerală, cu gheață și felii de lămâie.

2. Clătite cu flori de soc în aluat

Ingrediente:

200 g făină

2 ouă

300 ml lapte

2 linguri de zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 praf de sare

Florile de la 4-5 umbrele de soc

Mod de preparare:

Amestecă ouăle, laptele, făina, zahărul și vanilia. Desprinde floricelele de soc și adaugă-le în aluat. Coace clătitele într-o tigaie unsă cu puțin ulei. Servește cu miere, dulceață de fructe sau zahăr pudră. Florile oferă o aromă subtilă și o textură interesantă care transformă clătitele obișnuite într-un deliciu de sezon.

3. Pancakes cu flori de soc și sirop de lămâie

Ingrediente:

1 ou

200 ml lapte

150 g făină

1 lingură zahăr

1 linguriță praf de copt

Florile de la 2 umbrele de soc

Sirop:

100 ml apă

2 linguri zahăr

sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

Amestecă ingredientele pentru aluat și adaugă florile. Coace pancakes-urile într-o tigaie antiaderentă. Fierbe ingredientele pentru sirop timp de 5 minute. Toarnă siropul cald peste clătite și servește imediat.

4. Oțet aromat cu flori de soc

Ingrediente:

6-8 flori mari de soc

500 ml oțet de mere bio

Coaja de la 1 lămâie bio

Mod de preparare:

Pune florile spălate și coaja de lămâie într-o sticlă. Adaugă oțetul și lasă la macerat 2 săptămâni într-un loc răcoros, agitând sticla din când în când. Strecoară și păstrează oțetul într-o sticlă închisă ermetic. Se potrivește perfect cu salate verzi, salate de fructe sau chiar ca dressing pentru preparate mai sofisticate.

5. Jeleu de flori de soc și măr

Ingrediente:

1 l infuzie concentrată din flori de soc

500 ml suc natural de mere

1 kg zahăr

1 plic de gelfix (sau 20 g pectină)

Mod de preparare:

Fierbe infuzia de soc și sucul de mere cu zahărul și pectina. Lasă să clocotească 3-5 minute. Toarnă în borcane sterilizate și închide-le ermetic. Este ideal pentru micul dejun, în prăjituri sau ca topping pentru iaurt și înghețată, potrivit dcnews.ro.

Subiecte în articol: socata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri