Deși este mai bine să consumăm legume în stare crudă pentru a beneficia de toate proprietățile lor, există și excepții de la regulă. Unele pot fi astfel mai sănătoase atunci când sunt gătite. Aceasta poate fi o veste bună mai ales pentru persoanele care suferă de diferite afecțiuni digestive dar și pentru cei cărora le place mai mult gustul alimentelor gătite, potrivit treehugger.com.
1. Dovlecei
Deci majoritatea oamenilor probabil că nu consumă dovlecei cruzi, este bine să știi că dovleceii fierți au la fel de mulți antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul, ca și ce icruzi. În plus se absorb mai ușor dacă se consumă calzi.
2. Sparanghel
Sparanghelul crud este delicios ras, dar gătitul ajută la spargerea pereților groși celulari care fac dificilă absorbița vitaminelor A, C și E și a acidului folic. Astfel că fierberea acestuia va ajută organismul să beneficieze mai ușor de acești nutrienți. Cel mai bine este să fie gătit la abur pentru a-și menține cât mai multe proprietăți.
3. Roșii
Deși roșiile sunt gustoase crude, gătirea lor eliberează licopenul, un antioxidant puternic. Un aport ridicat de licopen a fost asociat cu un risc mai mic de cancer și atacuri de cord. Gătitul roșiilor distruge pereții celulari și eliberează licopenul. Însă prepararea roșiilor reduce conținutul de vitamina C, care poate fi găsită însă în multe alte alimente.
4. Morcovi
Un studiu al Universitatății din Arkansas arată că morcovii fierți au niveluri mai mari de beta-caroten, un antioxidant care conferă fructelor și legumelor colorația roșie, galbenă și portocalie. Corpul transformă beta-carotenul în vitamina A, importantă mai ales pentru creșterea și dezvoltarea normală, imunitate și vedere.
5. Ciuperci
Deși s-ar putea să fim obișnuiți să vedem ciuperci fierte mai mult decât ciuperci crude, cele crude se găsesc mai ales în salate și dietele cu crudități. În plus, ciupercile pot provoca indigestie dacă nu sunt preparate. Iar încălzirea lor determină eliberarea nitrienților, inclusiv proteine, vitamine B și minerale. În tradițiile asiatice, ciupercile sunt considerate atât hrană, cât și medicament, deoarece ajută la imunitate. Cel mai bine este să fie gătite la cuptor sau la grătar.
6. Spanac
Spanacul crud versus gătit oferă un compromis. Folații, vitamina C, niacina, riboflavina și potasiul sunt mai disponibile în spanac atunci când este consumat crud. Însă gătitul crește absorbția vitaminelor A și E, proteine, fibre, zinc, tiamină, calciu și fier dar și beta-carotenu, luteină și zeaxantină.