Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 6 Probleme de comportament pe care părinții nu au voie să le ignore niciodată la copiii lor

6 Probleme de comportament pe care părinții nu au voie să le ignore niciodată la copiii lor

de Andreea Tiron    |   

Toți copiii se comportă necorespunzător din când în când, iar unii copii dezvoltă probleme de comportament temporare ca urmare a stresului. Cu toate acestea, conform MedlinePlus, comportamentul necorespunzător al unui copil poate indica o problemă serioasă dacă acesta devine excesiv de ostil, agresiv sau perturbator și dacă schimbarea de comportament durează mai mult de 6 luni.

Un alt indicator că micuțul tău are probleme de comportament este atunci când acesta nu este adecvat vârstei sale.

Înțelegerea mai profundă a psihologiei copilului va ajuta părinții să determine dacă comportamentul copilului lor este normal sau nu. În plus, monitorizarea problemelor de comportament la copii va ajuta la decizia de a căuta ajutor profesional.

Iată 6 probleme de comportament pe care părinții nu trebuie să le ignore niciodată la copiii lor:

1. Nu-și pot controla impulsivitatea
Copiii mici sunt, de obicei, impulsivi și au adesea probleme în a-și regla emoțiile, ceea ce este perfect normal. Cu toate acestea, impulsivitatea și incapacitatea de a controla furia la copiii mai mari ar putea indica un sindrom de opoziție defiantă.

Se estimează că aproximativ unul din zece copii are sindrom de opoziție defiantă (ODD), conform Bibliotecii Naționale de Medicină, caracterizat prin furie, iritabilitate, accese de furie și neascultare.

Dacă observi acest comportament la copilul tău, asigură-te că ceri ajutor de la un terapeut pentru copii sau de la un medic. Cauzele ODD sunt fie psihologice, fie chiar neurobiologice.

2. Neatenție și hiperactivitate
Dacă copilul tău arată probleme evidente cu atenția, aceasta ar putea indica un deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Se crede că ADHD apare la aproximativ cinci la sută dintre copii în lume, conform CDC, iar cauzele acestei tulburări sunt slab înțelese, dar cercetătorii sunt de acord că tulburarea este neurologică.

ADHD se caracterizează prin incapacitatea de a menține atenția, probleme cu controlul comportamentului și dificultăți sociale. Cu un tratament timpuriu care implică medicație și terapie, copiii cu ADHD pot mai ușor să se concentreze și să își controleze impulsurile, ajutându-i să dezvolte o stimă de sine sănătoasă.

3. Lipsă de respect
Unii copii arată lipsă de respect față de părinți, alți adulți și colegi. Lipsa de respect ar putea însemna că copilul tău își afirmă independența sau că testează limitele tale. Deși a fi nepoliticos este normal pentru un copil, părinții trebuie să descurajeze acest comportament și să reacționeze adecvat pentru a preveni ca acesta să devină o obișnuință.

În funcție de vârsta copilului și de ce încearcă să realizeze prin arătarea lipsei de respect, un părinte poate face mai multe lucruri. Pot ignora copilul pentru a-l descuraja de la a se comporta nepoliticos, pot interveni rapid sau pot modela ce înseamnă un comportament respectuos. La urma urmei, copiii învață cel mai bine prin exemplu.

4. Plângeri excesive
O problemă de comportament care poate trece neobservată de majoritatea părinților, în special la copiii de grădiniță, este plânsul excesiv. Deși este normal ca copiii mici să se plângă și să plângă din cauza frustrării, unii copii folosesc aceste tipuri de manifestări emoționale pentru a obține ceea ce doresc.

Acest comportament este pur și simplu un rezultat al condiționării, deoarece copiii observă devreme că primesc cea mai multă atenție când sunt supărați. Dacă vrei să oprești plânsul copilului tău, pediatra Laurel Schultz îi sfătuiește pe părinți să acorde atenție copiilor lor atunci când nu sunt supărați.

Plânsul ar putea indica faptul că copilul tău se simte neglijat. Dar nu fi prea dur cu tine aici. Mulți părinți de astăzi se luptă să găsească suficient timp pentru a satisface toate nevoile copiilor lor.

5. Accese frecvente de furie
Fiecare copil sănătos va avea un acces de furie atunci când simte că unele dintre nevoile sale nu sunt satisfăcute sau din anxietate. Dar accesele frecvente de furie fără un motiv aparent ar putea fi un semn că copilul tău se confruntă cu probleme mai profunde.

De exemplu, autismul este caracterizat prin rigiditate și comportamente repetitive, iar când ceva perturba setul rigid de reguli al copilului, apare un acces de furie. Accesele de furie la copiii de vârstă școlară ar putea indica dificultăți de învățare, anxietate și chiar să fie unul dintre semnele depresiei. Dacă simți că accesele de furie ale copilului tău sunt excesive, consultarea unui profesionist ar putea ajuta la identificarea cauzelor de bază.

6. Performanțe școlare slabe
Fiecare părinte și-ar dori ca copiii să exceleze la școală, dar uneori copiii pot avea dificultăți în a învăța, iar acest lucru poate afecta stima de sine și provoca stres excesiv. Înțelegerea a ceea ce reprezintă stresul și consecințele stresului necontrolat te va ajuta să înțelegi importanța gestionării acestuia la copiii tăi.

Abordarea problemei va ajuta de asemenea să determinăm dacă copilul tău are o dizabilitate de învățare. Cu toate acestea, dacă copilul tău arată o scădere bruscă a performanțelor școlare, aceasta ar putea fi un semn că este stresat, deprimat sau posibil chiar abuzat. Suspectează abuzul dacă copilul tău este retras, nesigur și arată alte schimbări de comportament.

Majoritatea copiilor se comportă necorespunzător și arată probleme de comportament în timpul copilăriei. Cu toate acestea, determinarea a ceea ce este normal și ceea ce nu este în ceea ce privește comportamentul copiilor poate fi dificilă.

Ca regulă generală, orice comportament excesiv, perturbator sau inadecvat vârstei copilului ar putea indica o problemă. Dacă simți că copilul tău se confruntă cu stres sau arată semne de depresie, atunci consultarea unui profesionist ar putea ajuta la determinarea dacă ai motive de îngrijorare.

Subiecte în articol: parinti comportament copii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri