Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Minunile geneticii. 7 lucruri moștenite de copii de la tați

Minunile geneticii. 7 lucruri moștenite de copii de la tați

de Redacția Jurnalul    |   

Copiii moștenesc genele de la părinții lor, însă nu știm cu exactitate ce anume se transmite de la mamă sau de la tată.

Este însă dovedit științific faptul că sexul copilului este determinat de tată. Și mai cunoaștem că 50% din ADN-ul nostru este de la mamă și 50% de la tată. Dar asta nu înseamnă că fiecare părinte transmite o cantitate egală de caracteristici copilului său. Oamenii de știință spun că de fapt sunt șanse cu  60% mai mari să fie moștenite trăsături active de la tată. 

Iată cele 7 lucruri pe care copiii le au de la tații lor:

1. Genul

Bărbații sunt 100% responsabili pentru sexul copiilor. Femeile au cromozomul XX și vor transmite un cromozom X copilului deoarece acesta este singurul tip pe care îl au. Dar bărbații au un cromozom X și un cromozom Y. În funcție de care cromozom transportă spermatozoidul, X sau Y, în timp ce fecundează ovulul, copilul este fată sau băiat. 

2. Probleme de inimă

Există o genă mortală care se transmite întotdeauna de la tată la fiu – cromozomul Y haplogrup I. Bărbații cu un cromozom Y din haplogrupul I au un risc cu 50% mai mare de boală coronariană decât alți bărbați. Acest risc este independent de factorii de risc, precum hipertensiunea arterială, fumatul și colesterolul crescut.

3. Înălțime

Peste 700 de variații genetice contribuie la înălțimea copilului. Deși este adevărat că înălțimea urmașilor este un rezultat al secvențelor de gene de la ambii părinți, în unele cazuri gena tatălui poate avea unele variații cu impact semnificativ asupra înălțimii copilului.

4. Probleme de sănătate mintală

Riscurile de moștenire a unei tulburări mintale de la tată cresc foarte mult odată cu vârsta tatălui. Astfel că dacă tatăl suferă de schizofrenie ori ADHD, care s-au tot dezvoltat de-a lungul vieții, se poate transmite copilului prin spermă mutația ADN .

5. Probleme dentare

Mărimea, forma și dimensiunea maxilarului dinților sunt genetice. Mai multe probleme dentare sunt ereditare și pun copiii la un risc mai mare de a dezvolta astfel de afecțiuni, dacă tatăl lor s-a confruntat cu acestea. Motivul ses află în faptul că genele masculine sunt mai dominante și mai active decât cele feminine când vine vorba de dinți.

6. Culoarea ochilor

Deși genele ambilor părinți influențează culoarea ochilor, în cele mai multe cazuri s-a constatat că tatăl este cel ale cărui gene au mai multă influență, potrivit themindsjournal.com, citat de spynews.ro.

7. Infertilitate

Un studiu publicat în revista Human Reproduction arată că tații transmit problemele lor de infertilitate fiilor lor. Bărbații concepuți fără asistența tratamentelor de fertilitate au avut un număr mult mai mare de spermatozoizi, ceea ce indică faptul că infertilitatea la bărbați este o trăsătură moștenită.

Subiecte în articol: mostenire tata genetica copii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri