Stresul este inevitabil în secolul în care trăim. Indiferent ce loc de muncă avem, cu toții ne confruntăm cu facturi de plătit, termene limită pe care trebuie să le îndeplinim sau situații neprevăzute. În astfel de contexte, o minte relaxată și organizată poate veni ca o mâna de aur. Dar cum putem atinge această stare dacă în fiecare zi ne apar lucruri neprevăzute de rezolvat? Ei bine, este foarte important ceea ce facem în timpul liber, mai precis ce activități întreprindem pentru noi și pentru starea noastră de bine.
În primul rând, trebuie să specificăm că este absolut necesar să nu ne uităm pe noi și să nu ne punem pe ultimul loc tot timpul. Dacă noi suntem bine și toate din jurul nostru, atunci totul decurge mai lin și mai grațios. După ce ne terminăm programul de muncă, putem fugi o oră la un masaj de relaxare. Este extrem de benefic pentru corpul și pielea noastră, dar are și un efect fantastic asupra minții noastre. Menționăm câteva beneficii ale masajului, printre care: reduce stresul și anxietatea, permite relaxarea profundă a mușchilor noștri și a țesuturilor, îmbunătățește circulația sangvină și fluxul limfatic, ne dă un plus de energie și o concentrare mai bună.
Există mai multe tipuri de masaj, ca masajul de relaxare, anticelulitic, terapeutic, aromatic, sportiv sau reflexoterapia. Toate ajută la relaxare, dar am dori să ne concentrăm un pic mai mult pe cel din urmă, și anume reflexoterapia. Dacă tot mergem la masaj, putem să îi cerem maseurului să aplice și această tehnică în ultimele 10-15 minute. Aceasta este o parte a reflexologiei și este o metodă foarte bună de identificare a unor eventuale blocaje sau probleme în corpul nostru. Prin acest masaj, se apasă și se stimulează anumite puncte reflexogene din tălpile și palmele noastre. Acestea sunt corespondente cu zone specifice din organism. Dacă vorbim de o femeie însărcinată, atunci ar fi bine ca aceasta să evite acest tip de masaj.
Dacă nu avem timp să trecem pe la masaj, și o baie fierbinte la noi acasă, cu arome îmbietoare și spumă în cadă, ne poate oferi momentul de răsfăț pe care îl așteptăm cu ardoare la sfârșitul zilei. O dată pe săptămână ne putem oferi o astfel de baie, care ne poate ajuta la reducerea inflamațiilor și scăderea tensiunii arteriale. Mai mult, există studii care indică că ar putea ajuta și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Cât timp ne desfătăm în baia fierbinte pe care ne-am pregătit-o, putem de asemenea să luăm și o carte și să citim o în tihnă. O carte bună te transpune în lumea cuprinsă de paginile ei, așa că pentru o scurtă perioadă de timp, uităm de grijiile de zi cu zi și trăim cu sufletul la gură acțiunea din romanul respectiv. În funcție de preferințe, ne putem alege beletristică, știință, dezvoltare personală sau poezie. Putem de asemenea să citim în pat, înainte să ne băgăm la somn sau chiar și în curte, dacă stăm la casă și vremea ne permite.
Jocurile sunt o altă variantă care ne ajută să scăpăm de griji și anxietate. Când suntem captivați de o activitate care ne face plăcere, nivelul nostru de serotonină crește. Serotonina sau hormonul fericirii, așa cum se mai numește, este un neurotransmițător care poate influența multe funcții din organism și din creier. Dacă ne plăce să ne jucăm jocuri video pe calculator sau pe TV, putem să ne rezervăm câteva ore, o dată la câteva zile, să facem ceea ce agreăm. Contează destul de mult și ce fel de jocuri alegem să jucăm. Sporturile minții sunt o metodă excelentă de a ne relaxa corpul, dar de a ne și pune mintea la contribuție. În caz că avem un loc de muncă unde facem lucruri repetitive, creierul nostru are nevoie să primească stimulare în mod constant. De exemplu, o partidă de șah ne va ține în priză tot jocul. Dacă ne plac jocurile de cazino online, atunci avem o varietate foarte mare de opțiuni din care putem alege: de la blackjack, la poker sau ruletă. Jocul de domino este un alt joc care ne cere concentrarea noastră totală, așa că uităm de grijiile noastre de zi cu zi.
O altă metodă prin care putem scăpa de stres este meditația. Măcar cinci sau zece minute pe zi, haide să stăm doar noi cu noi și să ne concentrăm pe numărul respirațiilor. Să încercăm să lăsăm problemele de-o parte și să încercăm să nu ne gândim la nimic timp de câteva minute. Muzica este o altă formă care ne poate relaxa. Putem asculta muzică preferată, în funcție de starea pe care o avem și ziua pe care tocmai am avut-o.
Care ar fi beneficiul relaxării pe termen lung? Primul și cel mai important este că vom fi mai sănătoși. Aceasta ar fi eficientă în reducerea anxietății, îmbunătățirea digestiei, reducerea oboselii și a stărilor de furie, îmbunătățirea concentrării și a insomniei și multe altele.