Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 moduri simple de a îmbunătăți calitatea aerului în casa ta

7 moduri simple de a îmbunătăți calitatea aerului în casa ta

de Anastasia Paul    |   

Cu toții suntem îngrijorați de poluarea în aer liber, dar cum rămâne cu aerul pe care îl respirăm în casele noastre? Poluarea aerului din interior poate fi un pericol serios pentru sănătate - provocând tot felul de alergii sau boli respiratorii.

Fie că este vorba despre alergii sezoniere, praf, bacterii sau chiar probleme cu mucegaiul, toate acestea sunt afectate de calitatea generală a aerului din interiorul casei. Și dacă nu ai investit încă într-unul dintre cele mai bune purificatoare de aer sau nu ai căutat o alternativă mai accesibilă, vei fi bucuros să afli că există și alte modalități de a îmbunătăți calitatea aerului din locuința ta - fără filtre scumpe.

Aceste sfaturi rapide și ușoare variază de la sarcinile evidente de curățare a fiecărei camere pentru a reduce praful din casă, până la aprovizionarea cu lumânări și curățători naturali. În plus, dacă întâmpini probleme cu somnul, aerul curat poate fi răspunsul la toată rutina de culcare.

Dacă vrei câteva modalități alternative de a obține un aer mai curat, încearcă una dintre aceste modalități inteligente de a îmbunătăți calitatea aerului în casa ta:

1. Deschide ferestrele
Una dintre cele mai simple (și gratuite!) modalități de a îmbunătăți calitatea aerului în interior este să deschizi ferestrele pentru a permite ventilația. Dar, având în vedere temperaturile fluctuante de afară, nu facem acest lucru suficient de des.

În plus, acest flux natural de aer reduce riscurile acumulate de bacterii și viruși în interior, inclusiv coronavirusul. Cu toate acestea, înainte de a deschide ferestrele, este recomandabil să verifici mai întâi nivelurile de poluare a aerului din zonă. Ultimul lucru de care ai nevoie este să aduci mai multă poluare în casă.

În orice caz, experții sugerează că să-ți lași ferestrele deschise până la 15 minute în fiecare zi pentru a îmbunătăți calitatea aerului, fără a elibera prea multă căldură.

2. Purifică aerul cu plante de apartament
Plantele sunt o modalitate excelentă de a purificare a aerului iar decorarea cu plante de apartament poate lumina un spațiu și poate adăuga o notă de natură. Nu numai că anumite plante pot atenua stresul și pot îmbunătăți starea de spirit, dar pot ajuta și la purificarea și îmbunătățirea calității aerului.

Plantele de apartament vor absorbi în mod natural dioxidul de carbon din aer prin frunzele și rădăcinile lor. În timpul fotosintezei, planta va transforma lumina, dioxidul de carbon și apa în carbohidrați, de care planta are nevoie pentru a trăi. Ca rezultat, oxigenul este generat și eliberat în aer.

Un studiu NASA din 1989, arată că plantele absorb compușii organici volatili (COV) din aer folosind frunzele și rădăcinile lor, cum ar fi benzenul, toluenul și formaldehida, pentru a numi câteva. Plantele populare precum aloe vera, plantele șarpe, crinul păcii și dracaena pot ajuta la îmbunătățirea calității aerului din casa ta.

În plus, unele plante de apartament pot preveni mucegaiul și pot reduce nivelul de umiditate din aer. Mucegaiul în casă este cauzat de excesul de umiditate. Camerele calde, cum ar fi băile și bucătăriile sunt expuse unui risc deosebit. Folosirea plantelor pentru a ajuta la menținerea mucegaiului la distanță este o modalitate practică și naturală de a controla umiditatea. Vei observa o îmbunătățire și vei avea și plante frumoase de care să te bucuri.

3. Ștergea săptămânală a prafului si curatarea pardoselilor
Dacă ești predispus la alergii în interior, va trebui să știi cum să scapi rapid de acarienii din casă.

Experții sfătuiesc să renunți la pămătuful tradițional de pene pentru o cârpă umedă, din microfibră. Cârpele uscate sau praful vor agita doar particule, aruncând înapoi alergenii în aer. Clătiește cârpa cu apă curată și caldă pe tot parcursul procesului și asigură-te că faci acest lucru pentru a aborda mobilierul, rafturile de cărți, pervazurile și alte articole care adună rapid praful.

Același lucru este valabil și pentru curățarea podelelor cu unul dintre cele mai bune aspiratoare, înainte de a le spăla săptămânal. Aspirarea reduce praful de pe podea și limitează migrarea acestuia în aer, făcând casa mai sănătoasă și mai sigură.

4. Aruncă odorizantele pentru uleiuri esențiale
Mulți dintre noi apelează la odorizante precum spray-urile, lumânările parfumate sau bețișoarele de tămâie pentru a alunga mirosurile neplăcute și pentru a face casa să miroasă mai plăcut. Cu toate acestea, majoritatea conțin substanțe chimice cunoscute sub numele de compuși organici volatili (COV), cum ar fi formaldehida, acetaldehida, benzenul, toluenul, etilbenzenul și xilenii, care poluează aerul.

Acestea contribuie la calitatea slabă a aerului din interior, dar pot provoca simptome alergice sau boli respiratorii. În schimb, optează pentru uleiuri esențiale care sunt făcute din extracte naturale de plante. Pur și simplu adaugă câteva picături din uleiul tău preferat într-un difuzor de aromoterapie.

Deși acestea nu vor emite substanțe chimice/gaze dăunătoare, există unele uleiuri esențiale care sunt toxice pentru animalele de companie, așa că verifică întotdeauna înainte de utilizare.

5. Folosește lumânări pentru purificarea aerului
Dacă vrei să creezi o casă confortabilă, strălucirea caldă a lumânărilor poate fi o soluție. Dar dacă nu dorești substanțe chimice dăunătoare în casă, optează pentru lumânări de purificare a aerului.

Lumânările cu ceară de albine, soia sau ulei de cocos sunt componente naturale și sunt cunoscute și pentru proprietățile lor de purificare a aerului. Se crede că ceara de albine în special eliberează ioni negativi pe măsură ce arde, care se leagă de particulele încărcate pozitiv din aer, cum ar fi praful și polenul. Ca rezultat, acest lucru va ajuta la neutralizarea poluanților și la îmbunătățirea calității aerului.

6. Curăță filtrele aparatului de aer condiționat
De obicei, filtrele murdare au o acumulare de praf sau germeni care pot afecta calitatea generală a aerului din casa ta.

Dacă filtrul tău de aer condiționat este murdar, atunci acest lucru are un impact direct asupra calității aerului din casa ta. De-a lungul timpului, unitățile de aer condiționat pot acumula praf, bacterii și alți agenți patogeni care pot fi dăunători atât sănătății tale pe termen scurt, cât și pe termen lung.

De aceea, este important să schimbi în mod regulat filtrul sistemului de aer condiționat - pentru a îmbunătăți calitatea generală a aerului pe care îl respiri zilnic, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor.

7. Descalță-te când intri în casă
Dacă te întrebi de unde vine cea mai mare parte a prafului din casele noastre, este de fapt de la încălțăminte. Potrivit experților, 80% din praf este adus înăuntru de pe tălpile pantofii. Acest lucru afectează calitatea generală a aerului din casă.

Este recomandat să te descalți când intri în casă, lăsându-i lângă ușa de la intrare. De asemenea, este înțelept să încurajezi oaspeții să-și scoată pantofii de exterior înainte de a intra în spațiul tău de locuit, potrivit tomsguide.com.

 

Subiecte în articol: aer casa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri