Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 semnale de alarmă că nu bei suficientă apă

7 semnale de alarmă că nu bei suficientă apă

de Anastasia Paul    |   

Poate crezi că bei suficientă apă dar dacă ai petrecut cea mai mare parte a zilei cu o ceașcă de cafea lângă tine, probabil că ești mai deshidratat decât crezi. La urma urmei, cifrele nu mint: corpul uman este aproximativ 70% apă și pierdem până la doi litri și jumătate zilnic, făcând doar activități normale. Chiar și respirația provoacă pierderi mari de lichide - expirăm aproximativ jumătate de litru pe parcursul zilei.

Câtă apă ar trebui să bei zilnic
Pentru ca echilibrul fluidelor din corp să fie menținut, este esențial să bei suficientă apă. Potrivit datelor Academiei Naționale de Știință, Inginerie și Medicină din SUA – femeile adulte ar trebui să consume circa 11,5 căni sau 2,7 litri de lichide pe zi iar bărbații ar trebui să bea 15,5 căni sau 3,7 litri pe zi. Și, chiar dacă aproximativ 20% din aceste totaluri pot proveni din alimente (fructe, supă, legume, etc.), foarte puțini dintre noi consumă cantități atât de mari.

Iată 7 semne că nu bei suficientă apă:

1. Gură uscată și senzație de sete
Un semn tipic de deshidratare este, evident, senzația de sete. Acesta, împreună cu o gură uscată, este adesea primul semn că ai nevoie de apă. Nu numai că o gură uscată înseamnă lipsă de lichide, sistemul tău imunitar are de suferit. O gură uscată poate duce la slăbirea mucoasei bucale, o apărare împotriva bacteriilor și virușilor, și poți deveni mai predispus la infecții. Dacă nu reușești să bei apă când ai gura uscată, atunci ar trebui cel puțin să o clătești cu puțin lichid.

2. Urina întunecatp sau cantitate redusă de urină
Când bem prea puțin, urina devine concentrată și își schimbă culoarea. Urina galben pal este ideală. Dacă urina ta este întunecată, acesta este un semn clar că ar trebui să bei mai mult. A te uita la propria urină este cel mai simplu autotest pentru a verifica dacă ai băut suficientă apă.

3. Dureri de cap și amețeli
Durerile de cap și amețelile pot fi cauzate de scăderea volumului de sânge din cauza deshidratării iar creierul nostru nu mai este bine alimentat cu sânge și substanțe nutritive. Dacă te simți adesea amețit, trebuie neapărat să mergi la medic.

4. Oboseală și probleme de concentrare
Oboseala și dificultățile de concentrare pot fi cauzate și de lipsa de lichide și sunt unul dintre cele mai comune semne că nu bei suficientă apă. Și aici este de vină volumul sanguin redus iar creierul nu este alimentat în mod optim.

5. Piele și buze uscate
Semnele tipice de deshidratare includ pielea și buzele uscate. Poți afla dacă acesta este cazul tău cu un mic autotest. Ciupește pielea de pe dosul mâinii între două degete și trage-o în sus. Dacă revine lent la starea inițială, acesta este un semn de deshidratare. În plus, mulți oameni experimentează mâncărime crescută din cauza pielii uscate. De asemenea, pielea poate părea mai palidă deoarece aportul de oxigen și micronutrienți nu mai este optim.

6. Cearcăne sub ochi
Dacă nu bei suficient, sângele devine mai gros, ceea ce tinde să facă vasele mai vizibile. Ochii înfundați, cearcănele și ridurile pronunțate din jurul ochilor pot fi un semn că nu bei suficient.

7. Constipație
Un semn tipic că nu bei suficient este constipația. Este ușor de înțeles de ce se întâmplă acest lucru: dacă bei prea puțin, intestinele tale retrag prea multă apă din scaun, ceea ce, la rândul său, reduce volumul. Când tractul intestinal nu este plin, organismul nu se simte obligat să elimine deșeurile. În medicină, constipația este atunci când scaunele sunt solide din cauza lipsei de apă. Dar ceea ce mulți oameni nu știu este că prea puțină apă poate provoca și umflare stomacului, potrivit vogue.com.


 

Subiecte în articol: apă hidratare sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri