Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 semne că suferi de sindromul impostorului

7 semne că suferi de sindromul impostorului

de Anastasia Paul    |   

Persoanele care suferă de sindromul impostorului manifestă anumite comportamente subtile, de care nu-și dau seama.

Te-ai simțit vreodată ca un impostor? Te-ai gândit, la un moment dat, toată lumea își va da seama că nu ești la fel de competent pe cât cred că ești? Ei bine, nu ești singurul. Acesta este un sentiment destul de comun, cunoscut sub numele de „sindromul impostorului”. Și, în mod surprinzător, este mai frecvent la cei cu performanțe înalte.

Conștientizarea de sine este primul pas pentru a-l depăși acest sindrom. Iată câteva semne subtile că suferi de acest sindrom:

1) Supracompensarea
Ești genul care întotdeauna „face eforturi suplimentare”? Sigur, aceasta poate fi o trăsătură grozavă. Arată că ești dedicat, muncitor și angajat.

Însă dacă te trezești în mod constant exagerând și lucrând până la epuizare, pur și simplu din teama de a fi „descoperit”, acesta ar putea fi un semn al sindromului impostorului.

Oamenii cu sindromul impostorului cred că trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a se potrivi cu ceilalți.

Nu este vorba despre lupta pentru excelență, ci mai degrabă despre o încercare disperată de a „ascunde” presupusa incompetență.

Este în regulă să te relaxezi. Munca este importantă, dar la fel este și bunăstarea ta!

2) Minimizarea succesului
Te-ai gândit vreodată că vrei să scapi de complimente sau să-ți atribui succesul mai degrabă norocului decât abilităților tale?

Această tendință de a minimiza succesul este unul dintre semnele subtile ale sindromului impostorului.

Este ca și cum ai încerca să justifici preventiv de ce ai primit ceva ce simț că nu meriți.

Adevărul este că ți-ai câștigat felicitările. Este în regulă să accepți complimentele cu bunăvoință.

3) Frica de eșec
Este ca o umbră, mereu la pândă, gata să sară afară și să spună: „Ți-am spus”.

Această frică poate fi atât de intensă încât te paralizează și nu poți să-ți asumi riscuri sau să ieși din zona de confort.

De ce? Pentru cei care suferă de sindromul impostorului, eșecul nu este doar un eșec sau o oportunitate de învățare. Este o confirmare a celei mai profunde temeri. Că păcălești.

Devii atât de concentrat pe evitarea eșecului, încât pierzi oportunități de a crește și de a învăța. Așa că rămâi la ceea ce știi cel mai bine pentru că este sigur.

Dacă acest lucru rezonează cu tine, este timpul să-ți reformulezi perspectiva asupra eșecului.

4) Perfecționism

Perfecționismul și sindromul impostorului merg adesea mână în mână.

Te agăți de cele mai mici greșeli? Îți petreci ore întregi fiind obsedat fiecare detaliu pentru a te asigura că totul este corect?

Sau poate îți este greu să începi un proiect pentru că ești îngrijorat că nu va îndeplini standardele tale înalte?

Aceste comportamente nu sunt despre lupta pentru excelență, ci mai degrabă despre teama de a face greșeli și de a fi expus ca un impostor.

Dar iată o verificare a realității: nimeni nu este perfect. Toata lumea face greseli. Așa creștem și învățăm. Așa că acordă-ți permisiunea de a fi om.!

5) Comparații
Te-ai găsit vreodată prins în capcana comparației? Uitându-te la colegii sau prietenii tăi, și crezând că ei sunt capabili, în timp ce te străduiești să ții pasul?

Interesant este că un studiu din International Journal of Behavioral Science sugerează că aproximativ 70% dintre oameni experimentează aceste sentimente de „impostor” la un moment dat în viața lor.

Este firesc să ne comparăm cu ceilalți, dar atunci când alimentează îndoiala de sine și intensifică sentimentul de impostură, atunci devine o problemă.

Fiecare se află într-o călătorie unică, cu puncte forte și puncte slabe diferite. Și, la fel ca tine, și ei au propriile lor nesiguranțe și provocări.

6) Te simți ca o povară
Eziți adesea să ceri ajutor, chiar și atunci când te chinui?

Îți faci griji că a pune întrebări sau a căuta îndrumare îți va expune „incompetența” și te va face o povară pentru ceilalți?

Dacă acest lucru sună adevărat pentru tine, amintește-ți că este în regulă să ceri ajutor.

Toată lumea are nevoie de ajutor uneori și asta nu te face mai puțin capabil sau competent. De fapt, căutarea ajutorului este un semn de putere și conștientizare de sine.

Arată că ești angajat să înveți și să crești. Așa c,ă data viitoare când ești blocat, contactează-te. S-ar putea să fii surprins de cât de dispuși sunt oamenii să dea o mână de ajutor!

7) Înlăturarea feedback-ului pozitiv
Cel mai important lucru de înțeles despre sindromul impostorului este că te poate face orb la propria ta valoare.

S-ar putea să te trezești că respingi feedback-ul pozitiv și complimentele, crezând că oamenii sunt pur și simplu drăguți sau că nu vorbesc serios.

Aceasta nu este smerenie, este autodepreciere. Și este o formă de autosabotare care te ține blocat în ciclul de a te simți ca un impostor.

Iată deci concluzia esențială: învață să accepți feedback-ul pozitiv ca adevăr, nu lingușire. L-ai câștigat și îl meriți.

Nu lăsasindromul impostorului să-ți fure realizările și stima de sine, potrivit experteditor.com.

 

Subiecte în articol: relaţii sindromul impostorului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri