Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 soluții pentru reducerea oboselii ochilor din cauza ecranelor digitale

7 soluții pentru reducerea oboselii ochilor din cauza ecranelor digitale

de Redacția Jurnalul    |   

Utilizarea timp îndelungat a ecranelor digitale provoacă mai multe probleme oculare, numite sindromul vederii computerizate.

Acesta se manifestă adesea prin ochi uscați și roșii, dureri de cap, vedere încețoșată sau dublă, lăcrimare, mâncărime, dureri în gât sau de umeri. Motivele se regăsesc în faptul că literele nu sunt la fel de clare precum cele tipărite pe hârtie iar lumina puternică înregunează focalizarea corectă a ochilor. 

Este provocat de concentrarea la un ecran digital pentru o perioadă lungă de timp, respectiv laptop, tabletă, smartphone. Însă nu trebuie să renunți complet la folosirea acestor dispozitive, important fiind felul în care privești. 

De asemenea, oboseala ochilor este determinată de privitul unui ecran digital în fiecare zi, reflexia acestuia, problemele de vedere - hipermetropia sau astigmatismul, ochelari de vedere incorecți, distanța/unghiul nepotrivite de vizualizare, postura proastă, potrivit dcmedical.ro. 

Soluții pentru reducerea oboselii ochilor 

1. Poziția calculatorului

Amplasează calculatorul la o distanță de  20-28 cm de ochi. Plasează ecranul la circa 10 - 15 cm sub nivelul ochilor,. Înclină partea superioară a ecranului înapoi cu 10 - 20 de grade. Asigură-te că nu înclini gâtul în sus sau în jos pentru a vedea ecranul.

Reglează textul și imaginile pentru a fi mai vizibile și mai ușor de citit prin creșterea contrastului, luminozității și dimensiunii fontului.

2. Clipește 

Clipitul ajută la prevenirea uscării ochilor prin răspândirea umezelii și a mucusului pe ochi. Dacă nu clipești suficient de des, ochii tăi vor deveni uscați și iritați. Fă pauze regulate pentru a-ți odihni ochii.

Un studiu al Universității din Iowa arată că  oamenii clipesc cu 66% mai puțin atunci când privesc un ecran digital. 

3. Scade luminozitatea ecranului

Lumina provine adesea de la corpurile de iluminat de deasupra capului sau de la ferestrele din apropiere, fapt ce provoacă disconfort. Îl poți reduce prin tragerea jaluzelelor sau perdelelor de la ferestre, folosirea de becuri de putere redusă, reducerea intensității luminilor de deasupra capului, pune un filtru la ecran. 

4. Ochelari de vedere

Poartă ochelari de vedere potriviți. În caz contrar vei fi obosit și vei avea dureri de cap. 

5. Ajustează postura

Poziția nepotrivită a corpului crește riscul de oboseală a ochilor. Stai drept, cu urechile aliniate deasupra umerilor. Evită să aplecicapul și gâtul în față, menține umerii relaxați, ecranul calculatorului să fie sub nivelul ochilor, reglează scaunul astfel încât să stai cu picioarele pe podea și cu genunchii la același nivel sau mai sus decât șoldurile, folosește un spătar care să-ți susțină coloana veretebrală. 

6. Pauze regulate

Urmează regula 20-20-20. Aceasta ajută ochii să se reorienteze și să se odihnească. Privește ceva aflat la 6 metri distanță, timp de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute.
Odihnește-te timp de 15 minute. După 2 ore de utilizare continuă a ecranului, odihnește-ti ochii 15 minute. Îndepărtează-te de calculator și concentrează-te asupra obiectelor care sunt mai aproape și mai departe decât ecranul digital.

 În timpul fiecărei pauze, evită să te uiți la un alt ecran digital.

7. Picături de ochi

Picăturile de ochi lubrifiante sunt concepute pentru a îți menține ochii hidratați. 

Când trebuie să mergi la medic

Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, mergi la un control oftalmologic. Contactează medicul dacă ai modificări bruște ale vederii, durerea/roșeața nu dispar, persistă senzația de ochi uscați, sclipiri ale ochilor. 

 

 

Subiecte în articol: ochi rosii calculator ochi ecrane digital
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri