Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 7 tipuri de alimente care ajută la reducerea refluxului gastrioesofagian

7 tipuri de alimente care ajută la reducerea refluxului gastrioesofagian

de Redacția Jurnalul    |   

Bebelușii se confruntă adesea cu refluxul gastroesofagian. Printre cele mai frecvente simptome sunt regurcitarea, disconfortul abdominar, arsuri la stomac. Vestea bună este că sunt alimente care previn acest fenomen,

Circa 50% dintre sugari se contruntă cu aceste simptome în primele 3 luni de viață. Majoritatea cazurilor sunt trecătoare și se rezolvă înainte de 12-18 luni. 

Însă până la 8% dintre bebeluși și circa 5% dintre copiii școlari și preșcolari pot dezvolta simptome mai severe și care necesită uneori intervenție medicală. 

Un studiu publicat în „Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition” arată că 8.2% dintre copiii cu vârste între 3 și 9 ani au prezentat simptome săptămânale de reflux.

Reflux gastroesofagian apare când fluidele din stomac se întorc în esofag. În mod normal, mâncarea din stomac ar trebui să rămână în interiorul organului, datorită unei supape  care se închide, numită sfincter.

Uneori, supapa rămâne deschisă când copilul  nu mănâncă iar lichidele se întorc în esofag, ceea  ce provoacă regurgitare, sughiț, vărsături, arsuri la stomac. Acest fenoment poate evolua în dureri de gât, dureri de stomac persistente, infecții ale urechii, carii dentare. 

Alimente antireflux

„Dieta joacă un rol important în controlul simptomelor refluxului acid, și este prima linie de tratament folosită pentru persoanele cu reflux gastroesofagian”, spune Ekta Gupta, medic gastroenterolog la Johns Hopkins Medicine.

Banane

Bananele au PH alcalin și ajută la reducerera acidului gastric și a arzurilor. Totodată, conțin fibre care îmbunătățesc digestia și previn constipația. 

Ovăz

Ovăzul conține fibre solubile care abrosb acidul gastric. Acesta contribuie și la menținerea nivelului de zahăr în sânge. 

Legume verzi

Spanacul, broccoli și fasolea verde sunt sărace în grăsimi și zahăr, ceea ce le face ușor de digerat. Sunt bogate în vitamine și minerale esențiale.

Ghimbir

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii. Poate fi adăugat în diverse preparate, supe sau ceaiuri.

Iaurt

Iaurtul natural conține probiotice care ajută la echilibrarea florei intestinale, îmbunătățeștedigestia și reduce simptomele de reflux. 

Carnea slabă

Carnea slabă, puiul, curcanul și peștele, este mai ușor de digerat Trebuie evitată însă carnea grasă. Carnea slabă poate fi preparată la grătar, fiartă sau la abu.

Cereale integrale

Cerealele integrale, quinoa, orezul brun și pâinea integrală, sunt bogate în fibre și ajută la absorbția acidului gastric, notează deparinti.ro.

Subiecte în articol: alimente reflux gastric sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri