Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 8 beneficii ale ceaiului Pu-Erh asupra organismului

8 beneficii ale ceaiului Pu-Erh asupra organismului

de Redacția Jurnalul    |   

Ceaiul Pu-Erh se obține prin dubla fermentare a frunzelor plantei Camellia Sinensis și se împarte în două categorii: ceai verde și ceai învechit.

Acesta este o băutură fermentată care provine din China. O parte dintre sortimentele sale se aseamănă foarte mult cu ceaiul verde, iar fiecare dintre acestea are propriile sale caracteristici. 

În funcție de modul de preparare , ceaiul Pu-Erh se găsește într-o varietate de culori și arome. Însă multe dintre efectele sale medicinale sunt asemănătoare, indiferent de metoda de preparare aleasă.

Proprietățile ceaiului Pu-Erh

Ceaiul Pu-Erh se obține printr-o dublă fermentare a frunzelor culese din planta Camellia Sinensis și se împarte în două categorii: ceai verde și ceai învechit. Deși metoda tradițională este mai complicată, îl poți prepara singur acasă dacă fierbi pliculețe gata pregătite.

Consumul moderat de ceai Pu-Erh nu provoacă efecte adverse dar trebuie să iei în considerare prezența unor concentrații de cofeină din compoziția sa. Dacă îl bei seara, îți poate afecta calitatea somnului.

Beneficii pentru sănătate 

Digestie
În medicina tradițională chineză, ceaiul Pu-Erh este recunoscut pentru capacitatea de a ajuta la îmbunătățirea digestiei după mese dificil de digerat. Acesta poate contribui la descompunerea grăsimilor și la menținerea echilibrului bacteriilor bune din intestine.

Colesterol
Procesul de fermentație determină dezvoltarea lovastatinei, o substanță chimică naturală care se utilizează în medicamentele prescrise pentru a scădea colesterolul. Proprietățile ceaiului Pu-Erh pot reduce colesterolul din sânge.

Sistemul osos
Ceaiul Pu-Erh poate îmbunătăți sănătatea oaselor. Consumul de ceai poate avea efecte pozitive asupra sănătății oaselor și poate proteja împotriva osteoporozei, în special în cazul femeilor aflate la menopauză. 

Sistemul imunitar
Ceaiul Pu-Erh poate întări sistemul imunitar datorită conținutul ridicat de antioxidanți. Aceștia pot contribui la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ din organism. Procesul de fermentație al acestui ceai crește concentrațiile de compuși bioactivi, astfel că prepararea îi poate îmbunătăți proprietățile antiinflamatorii.

Diabet
Proprietățile ceaiului Pu-Erh pot avea un rol în gestionarea diabetului, pot contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Datorită compoziției bogate în antioxidanți și polifenoli, această băutură poate combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.

Stres și anxietate
Ceaiul Pu-erh conține acid gamma-aminobutiric, denumit GABA,  recunoscut pentru efectele sale împotriva anxietății. În plus, beneficiile sale neuroprotectoare pot fi benefice pentru persoanele cu epilepsie.

Ficat
Ceaiul Pu-Erh poate îmbunătăți sănătatea ficatului deoarece susține metabolismul grăsimilor și poate diminua acumularea de grăsime hepatică. Astfel, poate preveni boala ficatului gras. Antioxidanții din compoziția sa pot contribui la combaterea stresului oxidativ, care poate provoca leziuni hepatice, și pot sprijini procesele de detoxifiere a ficatului.â

Piele

Conținutul bogat de polifenoli al ceaiului Pu-erh conține catechine specifice, care pot asigura mai multe beneficii pentru sănătatea pielii. Proprietățile ceaiului Pu-Erh protejează elastina din acest țesut, o proteină esențială care îi poate preveni îmbătrânirea, potrivit medicool.ro.

 

Subiecte în articol: ceai sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri